Benifallet té des d’este dissabte un Mural de la Memòria. Amb motiu de la tercera edició de les Jornades de Memòria Democràtica, l’han creat xiquets i xiquetes de quart, cinquè i sisè de l’escola de Benifallet, que durant les últimes setmanes han fet de periodistes d’investigació per descobrir la història de les seues famílies en períodes de guerra. Amb la professora i periodista Sílvia Folqué vam pensar que seria una bona manera d’implicar l’alumnat del poble en la celebració de les jornades, on hem tingut l’honor i el plaer de fer-hi la xerrada ‘“Còmic + Memòria. La Guerra Civil Espanyola en vinyetes”, que fa uns mesos també vam realitzar a l’Institut Dertosa.
Al final de la xerrada, preguntàvem als alumnes si coneixien alguna història interessant, i si podrien dibuixar un còmic… En este cas, el resultat ha sigut un mural amb nou vinyetes, que xiquets i xiquetes han creat a partir de la memòria dels seus familiars, i que ara quedarà exposat a la biblioteca, perquè la gent del poble puga completar-lo amb més històries. Per fer-lo realitat, ha estat inestimable la implicació de l’escola de Benifallet i de les famílies, així com l’ajuda de Gemma Vidiella, una entusiasta de la història, de la memòria i de la genealogia local. Molts ens hem emocionat en escoltar cadascuna de les històries que els mateixos xiquets i xiquetes llegien en veu alta, després de penjar les seues vinyetes al mural, concebut com si fos una pàgina de còmic.
Les primeres nou històries del Mural de la Memòria de Benifallet són les següents:
Joan Tomàs Llorach (Joan del Cardonenc). Nascut el 22-03-1891 a Tivenys. Mort el 29-05-1969 a Benifallet: “Hola, soc Joan del cardonenc. Quan es va iniciar la guerra vam marxar a Marelles, però per sobreviure vam marxar a l’Hospitalet de Llobregat. En acabar la guerra vam tornar a Benifallet”.

Carme Gabriel Folqué Nascuda el 02/03/1933 a Benifallet. Morta el 04/11/2024 a Benifallet: “Hola, soc Carme Gabriel Folqué. A la guerra vaig patir molt, perquè era una nena de 9-10 anys. Vaig haver de marxar del poble i creuar el riu en canoa per anar al meu hort a refugiar-me juntament amb les meves dos germanes, el meu pare i la meva mare. Soc la reiaia de la Carolina i Martí.”

Pirosca Marton. Nascuda el 1944 a Devecser (Hongria): “Hola, soc la iaia de Marlo i de la Suki. A la II Guerra Mundial vaig haver de fugir del meu país perquè ens perseguien els russos”.

Ramón Beltran. Nascut el 12 de març de 1915 i mort el 9 de febrer del 2001: “Vaig anar a la guerra de voluntari en 18 o 19 anys al front de Belxite i Pina de Ebro on em van ferir i em van portar a l’hospital de Barcelona. Més tard em van fer presoner i em van portar a Horta de Sant Joan i després vaig estar en vàries presons d’Espanya durant 3 anys. Em van fer treballar en la construcció del pont de Monistrol quan era presoner. Soc el reiaio de l’Ona i Lleó.”

Federico García Labrada. Nascut el 18-7-1920 i mort el 17-3-2007. “Hola, soc Federico García Labrada i vaig anar com a voluntari a la lleva del Biberó el 1938, als 18 anys. També, vaig lluitar al bàndol republicà a Benissanet.”

José Avinyó Sabaté. Xerta. Nascut el 14-08-1922 i mort el 21-10-1992. “Hola, jo soc en Pepe el reiaio de la Martina i la Laia. Durant la Segona Guerra Mundial vaig ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) on hi vaig estar dels 17 als 22 anys, junt amb el meu pare, ieio i tio. Vaig ser l’únic supervivent de la família.”

José Royo Subirats, ‘Pepe lo Ros’. Roquetes. Nascut el 08-12-1903 i mort el 29-06-1989. “Hola, soc el reiaio de Jan i l’Aran. Em van empresonar per ser republicà l’any 1939 quan tenia 36 anys. A la “Cárcel de Salamanca” vaig estar-hi 19 mesos.”

José Antonio Monclús Farnós, ‘Toniet de Monclús’: “Hola, em dic José Antonio Monclús Farnós i soc el iaio del iaio de Miquel Monclús. Era alcalde de Benifallet quan va començar la guerra civil. Els companys polítics em van dir si volia anar a l’exili perquè desde el costat nacional estaven empressonant polítics republicans. Però jo no volia marxar a l’exili perquè no havia fet res dolent. Poc després em van detindre amb altres companys del partit i em van tancar a la presó de la Punxa de Tarragona, i em van condemnar a pena de mort, però després m’ho van commutar a 23 mesos de presó, el motiu va ser perquè a Benifallet no va haver vessament de sang en el meu mandat.”

Juan Farnós Vizcarro. Nascut el 15-04-1919 i mort el 08-08-1999: “Hola soc el reiaio de la Nahia i Moisés A la guerra em van disparar en dos ocasions. Una em van disparar al genoll i la bala es va quedar al meu interior. L’altra bala me la van disparar al cap, em va entrar i me va sortir pel mateix costat. D’aquest tret em va quedar un clot al cap, Vaig patir 8 anys privació de la meva llibertat”.

Cadascun dels xiquets i xiquetes participants han rebut l’obsequi d’un bloc per part de l’Ajuntament de Benifallet. Com ha dit l’alcaldessa, Mercè Pedret, perquè puguen continuar escrivint o dibuixant les històries de les seues famílies. A banda, també hem escoltat l’impressionant relat sobre Josep Salaet Daudé, amb què la benifalletenca Abril Borràs Ferré, alumna de l’Institut de Roquetes, va guanyar un accèssit del premi Petjades de l’Ebre. Per tot plegat, Benifallet ha demostrat, una vegada més, que és un poble amb molta memòria.
Fes el teu comentari