És inevitable continuar parlant de València i de Donald Trump. Però no cal oblidar altres qüestions que passen. Especialment coses que fan evidents les contradiccions de la nostra economia i vida en general: quedeu-vos l’últim punt d’aquest diumenge, però són moltes més coses.
1/ Si ens seguiu, us sonarà l’Índex Leopard que ens hem inventat per a il·lustrar, via la comparativa, xifres que s’escapen al nostre capteniment. Una mostra. La Generalitat Valenciana reclama a Madrid un primer paquet d’ajuts de 31.400 milions d’euros. Si la xifra no us sembla respectable, penseu que equival a l’import de 2.700 tancs
Leopard. Tota Europa junta no arriba als 2.000.
2/ Per precisar coses de la setmana passada… El cost de millorar el barranc del Poio, epicentre de la catàstrofe, hauria estat del 0,4% del de les destrosses actuals, segons el primer càlcul, no definitiu, d’aquestes. El 0,4%, tu. 55.000 milions d’euros, entre demandes del govern valencià, crèdits bancaris que no podran retornar-se i vehicles
destruïts, que no són definitius i que ves a saber què n’arribarà a ser al final, davant 221 milions d’euros.
3/ Ep… 221 milions d’euros actualitzant el càlcul de 2009, que era de 150 de milions. Malgrat ser coses de la inflació, tot plegat només ho empitjora. Ens n’anem a centèsimes, en comptes de dècimes?
4/ Aquella inversió, que era irrisòria, hauria evitat els morts d’ara? No. Aquella renaturalització, sense enderrocs d’edificis i trasllats massius de població, era insuficient. Els miracles, a Lourdes. Però els experts estimen que aquell projecte, amb la mateixa mancança catastròfica d’alertes, hauria reduït els morts a la meitat.
5/ Donald Trump vol fer una deportació massiva d’immigrants, diu que il·legals. Qüestions legals i morals a banda, tindrà problemes logístics importants. Per moure els 11 milions de persones presumptament incloses en aquesta mesura, li caldrien 260.000 autobusos, el 27% dels existents als Estats Units. O uns 105.000 vols d’avions de passatgers.
6/ El desgavell de mobilitat seria èpic, en el supòsit que hom ho intentés. Però aquestes xifres serveixen només per a il·lustrar el volum quantitatiu de la qüestió. Hi ha moltes aspectes a considerar: com els recolliràs, on els enviaràs, ja se’ls quedaran? Però impossible no és.
7/ Disculpeu l’exemple bèstia: l’Alemanya nazi, un país més petit i amb menys població, i amb menys mitjans, deuria deportar (els historiadors estan ampliant les xifres d’un temps ençà) uns 20 milions de persones.
8/ Canvi de terç, per no repetir-nos gaire. Els estudis de Fisioteràpia a les universitats privades o semipúbliques de Catalunya, estan copats en un 50% per alumnes francesos. En el cas de la Universitat de Vic, arriba al 75%. A les universitats públiques són l’1%. I penses, què deu passar?
9/ La resposta no és que aquí els estudis siguin més fàcils que a França. És que allí l’accés és més complicat. Cal fer el primer curs de Medicina i, després, passar un examen particularment dur. El repicó? Al final, els dos títols valen el mateix, però a França hi ha més feina i més ben pagada. Però queda un dubte per al qual no hem trobat resposta. Perquè l’opció per la privada tant per sobre de la pública, quan la diferència de preu no és menor precisament?
10/ El nombre de treballadors de baixa s’ha disparat en els darrers 15 anys, però la durada de la baixa s’ha escurçat. I tot i destinar-hi la Seguretat Social el doble de diners, el pes percentual en el conjunt de la seva despesa ha minvat. El que no ha canviat són les diferències territorials, tant en baixes com en la seva durada.
11/ Aquests balls de números, que poden semblar incomprensibles, passen també en el món empresarial. Tu vens més que mai i la facturació es dispara com un coet. Però tanques l’any amb pèrdues. També t’han pujat els costos, a part d’altres mogudes financeres, és clar. Li acaba de passar a Pans & Company, per exemple.
12/ Ho diu un premi Nobel i costa replicar. La intel·ligència artificial afavorirà els treballadors menys qualificats. Quelcom d’un copilot que potser suplirà mancances. Però voleu dir, amb el degut respecte, que la intel·ligència artificial simplement no passarà per sobre de la gent amb menys formació?
Fes el teu comentari