La polèmica ha estat servida al llarg de tota la tardor passada per la nova taxa d’escombraries que ha comportat que molts municipis de Catalunya s’hagin vist obligats a apujar els impostos durant aquest últim any arran de l’entrada en vigor de noves legislacions com, per exemple, la llei 7/2022 de l’Estat espanyol de residus que obliga els ajuntaments a responsabilitzar del 100% del cost de la prestació del servei a la ciutadania.
Fa relativament poc, però, Campredó va ser notícia per iniciar un nou sistema de recollida selectiva de residus porta a porta que va entrar en funcionament el 13 de novembre. De moment, es tracta només d’una prova pilot, però l’objectiu del consistori és el d’aconseguir incrementar el percentatge de la recollida selectiva per tal de disminuir la fracció de la resta, ara amb xifres estancades al voltant del 67%, per fer-la baixar fins a un 30%. Així ho indicava el seu alcalde, Damià Grau, a la roda de premsa, tot considerant que “la fracció de la resta és la que va a l’abocador, no podem recuperar-la i té un cost més elevat de tractament”.
El servei de recollida anirà a càrrec de l’empresa d’Acciona i l’Ajuntament de l’EMD serà l’encarregat de fer arribar els cubells necessaris, i de diferents mides, juntament amb les bosses compostables a la ciutadania. La població rebrà unes xerrades informatives en les quals se’ls explicarà com funcionarà aquest nou sistema que comportarà la desaparició dels contenidors del carrer (excepte els del vidre) i que hagin de dipositar els cubells a les portes entre les 22h i les 24h de la nit. La recollida es farà al llarg de quatre dies de la setmana, alternant les diferents fraccions.
Si la prova pilot se supera amb èxit, es posarà en funcionament una segona fase al polígon. Tot plegat, acabarà suposant una bonificació del 10% de la taxa de recollida d’escombraries per a tots aquells habitatges que s’acullin al sistema del porta a porta.
I és que aquesta sembla que és també la línia que vol emprendre el consistori tortosí, ja que el seu alcalde, Jordi Jordan, considera que “el volum de recollida selectiva està estancat des de fa anys, per sota del 35%, i lluny dels objectius de reciclatge fixats per la Unió Europea que ens diuen que s’ha d’arribar al 55% el 2025”.
De moment, el que sí que sabem és que l’Ajuntament de Tortosa congelarà les ordenances municipals del 2025 i això suposarà que no hi hagi cap increment d’impostos ni de les taxes municipals, que com sabem, s’han actualitzat aquest any.
És per això que també preveuen actualitzar el padró de la taxa d’escombraries perquè tothom pagui allò que li pertoca. Així doncs, es passarà del límit de 40 a 70 metres quadrats la superfície dels locals no comercials que han de pagar una tarifa de 138, 80€.
Pel que fa al municipi veí d’Amposta, el passat mes d’octubre va aprovar un augment del 12,5% de la taxa de recollida d’escombraries en compliment de la nova legislació vigent, que se suma al 36% que ja es va fer per al 2024. Amb aquestes pujades, Amposta cobrirà el cost efectiu del servei. D’aquesta manera, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, vol aconseguir que tota aquella població que encara no està conscienciada comenci a reciclar, tot dient que “necessitem que aquells que ja ho fan bé, ho segueixin fent bé, i que tots els qui no reciclen, ho facin perquè el rebut de la gestió de les escombraries no pugi més”.
Tanmateix, des de la regidoria d’Acció Climàtica i Medi Rural es valora molt positivament algunes de les accions que s’han posat en funcionament durant la passada legislatura per millorar les dades de reciclatge com, per exemple, la sala de residus refrigerada del Mercat Municipal on, de mica en mica, s’ha pogut incrementar la quantitat de reciclatge de la fracció orgànica; així com també la posada en funcionament de la mini-deixalleria que recull a cada barri aquells residus que no es poden dur als contenidors. També a Poble Nou del Delta s’ha vist amb bons ulls el servei del Punt Verd o la recollida porta a porta de la fracció orgànica entre els grans productors del gremi de la restauració de la zona del Delta. Properament, està previst que es posi en funcionament el mateix sistema per a diferents comerços del nucli urbà ampostí. Un fet al qual també s’hi sumarà la instal·lació de contenidors amb tancament intel·ligent a les fraccions de l’orgànica i de la resta que permetran saber les dades de l’ús que en fan els ciutadans.
En resum, unes dades que conviden a una obligada reflexió ciutadana de com gestionem els nostres residus i de quines acaben sent les conseqüències d’un mal procés de reciclatge per als ajuntaments i, en definitiva, per al conjunt de la població.
Fes el teu comentari