La Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, que aplega la flota d’arrossegament més important del país, valora “negativament” l’acord sobre la pesca que s’ha tancat aquest dimecres a la matinada a Brussel·les. El secretari Joan Balagué assenyala que el punt de partida continua sent la proposta de la Comissió Europea de 27 dies anuals de pesca i afegeixen “el xantatge” de condicionar l’increment del permís d’activitat a noves mesures.
Per feinejar més d’aquests 27 dies, l’acord inclou mesures de compensació, acumulatives, de manera que es vagi incrementant aquesta assignació. Des de la Confraria rapitenca ho han qualificat de “xantatge” i alerten que ni desplegant tots els requisits, la situació del sector no millorarà. El secretari ha recordat que la flota d’arrossegament acumula un 40% de pèrdues des de 2020 i ara haurà de sumar una retallada de dies de pesca i la rebaixa de les captures per les noves mesures. “És un sector que l’estan afonant a poc a poc fins que no podrem subsistir”, ha alertat.
Menys dies i menys captures
Com ha exemplificat Balagué, Europa exigeix canviar les xarxes d’arrossegament amb malles més amples per incrementar un 9,3% aquests dies de pesca. Això suposarà 2,5 dies més, però les embarcacions perdran “capacitat de pesca”. Algunes espècies no es podran capturar amb malles més grans, com les vetes, el sepió i altres “de gran valor econòmic”, i els pescadors reduiran la facturació.
L’acord a Europa també assenyala que posar en marxa les modificacions abans de l’1 de maig de 2025 permetrà incrementar els dies de feina, però una altra de les preocupacions dels pescadors és que algunes de les modificacions no són d’aplicació immediata, encara que se’ls ofereixi ajuts del Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura. Joan Balagué, de la Confraria de la Ràpita, ha tornat a exemplificar-ho amb la mesura de les xarxes, ja que el canvi de malles tardarà entre tres i cinc anys a fer-se. “No hi ha cap estudi que demostri la viabilitat – de la mesura -, però en tres o cinc anys, aquí no quedarà cap embarcació d’arrossegament perquè no ho podran aguantar”, ha advertit.
Vedes que penalitzen
Des de la Ràpita no entenen “la satisfacció” d’altres flotes. “Pot ser que algunes zones, alguns caladors, els vagi bé. Però a la nostra zona, que és de pesqueria de costa, l’acord no és gens ben rebut perquè fa encara més inviable el sector d’arrossegament i és una mesura injusta per a aquells hem fet els deures”, ha reivindicat el secretari de la Confraria ebrenca.
Els pescadors rapitencs se senten “enganyats i defraudats” perquè en el còmput els tornen a penalitzar els dos mesos de veda voluntària que fan. Els dies per feinejar es computen sobre els dies laborables, uns 240 de mitjana. Com a la Ràpita fan dos mesos de veda, el percentatge es calcula sobre 200 dies i creuen que la Comissió Europea tornarà a aplicar de la mateixa fórmula en el pròxim repartiment. Des de la Confraria rapitenca reclamen que el punt de partida dels còmputs sigui el mateix per a tothom perquè la flota catalana, i sobretot la de Tarragona i l’Ebre, fa anys que en surten perjudicats.
Fes el teu comentari