Fa un parell de setmanes va ser la quinzena jornada de “Lo Perkal”, un esdeveniment que és difícil d’explicar així curtet i fàcil. Me n’acabo d’adonar ara mateix quan ho estava intentant escriure. No he pogut. La qüestió és que ja farà un parell d’anys, quan “Lo Perkal” devia anar per la seua tercera o quarta edició, vaig ser increpada en la típica conversa de barra de bar per algú que em va dir alguna cosa com que «A mi, que em creia ser del sector alternatiu del poble, no m’estava bé anar-hi». No recordo massa bé com va anar la conversa, però lo fet és que alguna cosa de raó no li faltava i el debat estava servit. ¿Com podia ser que una cosa que s’autoproclamava com a contracultura portés lo logotip de l’ajuntament? La contracultura es defineix com a un “moviment sociològic organitzat i visible l’acció i els valors del qual contrasten amb els d’una normativa establerta dins d’una societat”. Aleshores, ¿se suposa que la contracultura en un poble tan conservador com Alcanar podia ser allò que passava a “Lo Perkal”? No vos enganyaré si vos dic que després vaig posar-li una mica més de consciència a allò que estava consumint. Ho he fet a cada Perkal que he anat, canviant d’opinió múltiples vegades i arribant a més preguntes que respostes, i només a algunes conclusions.
“Lo Perkal” és un espectacle de localització secreta que s’activa dues hores abans mitjançant un codi QR imprès al cartell. Solen ser espectacles de caràcter musical, tot i que també n’hem tingut algunes vegades – massa poques per al meu gust i, sobretot, si la intenció és atraure diferents públics – d’altres tipus. A damunt del codi QR hi posa “Espectacle clandestí” i llavors arribes al puesto i et trobes al regidor de Cultura presentant l’acte. Perdoneu, però m’explota el cap ans de començar: on està la clandestinitat? Fa poc vaig escriure un article on parlava de la relació de les entitats en les institucions. “Lo Perkal” és una d’estes coses que passa per l’aro de la institució?, canviem logística per un logotip?, és això passar per l’aro?, és correcte dir-li acte contracultural o és una perversió?, ¿hem de vetar allò que mos pareix “moralment reprovable” o ho hem d’intentar comprendre? Ja vos he dit que tenia més preguntes que respostes… Lo que està clar és una cosa, i és aclaparadorament certa: Lo Perkal ha aconseguit fer una cosa completament insòlita a este poble, que és la d’ajuntar persones de diversos ambients i espais en un espectacle que d’entrada no és “per a tots els públics”. Et pots trobar algú punk al costat d’una senyora gran i quatre xiquets de cinc anys ballant a primera fila. Tot al mateix moment. Que això passe a Alcanar, que no me n’haja d’anar a Ulldecona o Amposta o Barcelona per a veure-ho, em pareix fascinant, valga’m totes les incongruències. A un poble on aparentment no passa res, quan fan un Perkal tenim l’oportunitat d’enviar aquell missatge de: «Vas al Perkal?» i que això siga l’excusa perfecta per a fer alguna trobada.
Som molts que hi anem independentment del que facen, per a socialitzar i fer comunitat. De “Lo Perkal” va nàixer “Les Nits de Tyrika” i, cosins germans de les Jornades d’Ulldecona o molts d’altres, són esdeveniments ben preparats que han posicionat Alcanar al circuit cultural del territori, cosa que a base de ball i bous no haguéssem aconseguit. Me sap mal desil·lusionar-vos.
«L’ajuntament d’això se n’aprofita per a penjar-se medalles» vaig sentir dir a la barra del bar. Amics meus, crec que la medalla ja està penjada, i no precisament al coll de l’ajuntament. La resta és màrqueting i com tota cosa que triomfa té detractors i seguidors, generant debats i contradiccions. I això és bo que passe en un poble que s’està morint a poc a poc. Significa que estem vius, que encara ho estem. A l’últim Perkal, la persona que estava actuant va preguntar al públic: «¿Què cantáis aquí cuando quemáis contenedores?» Unes quantes vam mirar-nos i vam somriure. Potser la crema de contenidors era una metàfora. Potser la metàfora era també contradictòria i qui estiga lliure de contradiccions, pot tirar la primera pedra..
Siga com siga, podem debatre-ho al següent Perkal.
Fes el teu comentari