Què et va motivar entrar en política?
A casa nostra, per part de la meva mare, hi havia tota una generació de familiars que havia lluitat per defensar els valors democràtics, vivia de prop la política, la qual cosa em va motivar per seguir les petjades familiars en el sentit de cultivar els valors de llibertat, igualtat i solidaritat. Vinc d’una família treballadora que anhelava un futur millor, que poguéssim conviure en llibertat.
De fet, aquesta passió per lo públic, em va portar que als 16 anys ja vaig ser escollit delegat de curs, a l’institut d’FP de Tortosa i, posteriorment, a COU nocturn també vaig ser delegat de l’institut per defensar els interessos dels estudiants, en una època cal recordar no massa propícia per a significar-se.
- Com va ser l’entrada a la candidatura del PSC per a les municipals de 1983?
En 18 anys ja em vaig afiliar al Partit dels Socialistes de Catalunya, i vaig començar la meva activitat política d’una manera més activa, participant amb entusiasme de l’activitat política de l’agrupació, volíem canviar Amposta a millor, dotant-la d’uns serveis als ciutadans que no tenia en aquella època. Feia pocs anys de la constitució dels primers ajuntaments democràtics i hi havia mota feina a fer. En aquell període pocs joves volien involucrar-se, i em van proposar anar a les llistes i no ho vaig dubtar gens.
- De quina regidoria vas ser responsable?
Òbviament de la regidoria de Joventut, com que era el més jove em van dir allí, pos allí vaig anar. I com que també cursava els estudis de Pedagogia a la UNED, també em va tocar la regidoria d’Ensenyament, i dic tocar perquè escollien els més grans i amb més experiència, bromes a part, crec que la van encertar.
- Quin és el millor record que guardes d’aquella etapa?
Les ganes i l’ímpetu que hi posàvem tots els companys i companyes, heu de pensar que anàvem tots els dies a l’ajuntament a gestionar i en el meu cas, com vull pensar que en el de tots, també a generar més treball, a veure què podíem fer que fos innovador. Sortia una hora abans del treball per estar a les 12 del migdia a l’ajuntament, fins que marxàvem tots hores més tard. Recordo moltes nits en que acudíem a l’ajuntament a compartir experiències, i consells que d’uns als altres ens donàvem, donat que el nostre treball no era la vida pública i havíem de treure hores d’on fos. Jo diria que érem un equip multidisciplinari.
- De tota l’obra de Josep Maria Simó com a alcalde, què trobes que va ser el més rellevant?
La veritat, i us ho podeu creure, per a mi tot el que es va fer va ser rellevant, es van fer molts equipaments, i tots molt necessaris, molta planificació urbanística, i moltes activitats culturals. Amposta va despertar per les inquietuds de tothom, jo diria que en aquest període va començar la consciència per exercir de capital de comarca. Amposta va ser l’embrió del Consell d’Alcaldes de la comarca del Montsià, amb Simó al capdavant. Vam avançar molt en quatre anys per la tenacitat i entrega que hi vam posar.
- Després de 40 anys, creus que l’obra de Simó ha perdurat en el temps?
Si poséssim dues columnes en un full, i comparéssim com està ara Amposta i com era quatre anys després de governar el PSC, veuríem d’una manera clara que Amposta ha millorat tot el fet, és obvi que fruit del temps, però des de un base sòlida, sobre els fonaments que va deixar el govern de Simó.
- Particularment, sobre la teva regidoria, quin fet destacaries?
La construcció del col·legi Miquel Granell, que es va podem fer perquè vam convèncer la conselleria d’Ensenyament, després de molts dies i moltes reunions a la Federació de Municipis de Catalunya perquè avencessin al pla quadriennal la construcció d’un nou centre escolar a Amposta. La casa de colònies del Poble Nou, per donar a conèixer a la joventut tot l’ecosistema del Delta. En aquella època era un alberg juvenil. Impulsar des de l’ajuntament l’associacionisme juvenil, que va fer que un grup de joves constituís l’Associació Juvenil Castell d’Amposta.
- Canviaries alguna cosa de l’acció de govern que es va dur a terme?
Probablement vam estar massa ficats en la tasca diària, i vam fer poca tertúlia de cafè, que és com es venia el producte en aquella època. Poca publicitat del que fèiem, i no vam estar implicats en les associacions perquè el dia a dia se’ns menjava.
- Creus que la ciutadania va valorar suficientment el vostre treball?
En democràcia la ciutadania decideix, i jo no sóc qui per qüestionar el resultat electoral que va fer que només estiguéssim quatre anys al govern municipal. El que sí puc afirmar amb orgull és que vam fer gairebé tot allò que ens vam proposar al programa electoral, amb honestedat i rigor, ens hi vam deixar la pell.
Vols afegir alguna cosa més que consideris important?
Ser regidor del teu poble és una experiència que cal viure-la. Si es presenta l’oportunitat no la deixes perdre, aprofita-la per retornar a la societat tot el que ha invertit en la teva formació, i fer-te com a persona lliure, aprendre de la gent que t’envolta en benefici de la gent. Al govern o a l’oposició pots treballar en allò que més t’apassiona, fer de les utopies realitat per millorar la teva ciutat.
*GABRIEL PERLES és militant del PSC d’Amposta i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.
Fes el teu comentari