Xerta, després de Tortosa, és el municipi de les Terres de l’Ebre amb més deportats als camps nazi. Van ser 14 homes, dels quals només van sobreviure 3. I les seves històries ara han estat recordades i dignificades gràcies al treball de Joan Batiste Beltran Reverter, que ha publicat el llibre “Viatge a l’infern nazi”.
Un d’aquests 14 xertolins va ser Joan Martí Pons. Militant del PSUC i alcalde republicà de Xerta, va haver de marxar a França durant la repressió franquista.
Però a França no va tenir més sort. Allà va ser deportat a Vernet i traslladat fins a Dachau amb el conegut com a “tren fantasma” que transportava passatgers d’un camp de concentració a un altre. Al de Dachau, el primer que els nazis van posar en funcionament, va morir. Probablement per tifus quan tenia 51 anys. Com ell, 14 xertolins més van patir la dura i inhumana vida en camps d’extermini. Unes històries que Joan Batiste Beltran ha recollit al llibre “Viatge a l’infern nazi”.
Després de Tortosa, Xerta és el municipi de les Terres de l’Ebre amb més deportats pel nazisme. L’Ajuntament, qui ha impulsat aquesta publicació, explica que era un “deute” recordar a totes aquestes persones.
La de Joan Martí és només una de les 14 històries que van truncar famílies senceres a Xerta. I ara, amb el treball d’investigació de Joan Batiste Beltran, no cauran en l’oblit.
Fes el teu comentari