El recinte de Fira de Barcelona de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, ha acollit el Mobile World Congress que ha tancat les seves portes assolint una xifra d’assistència de rècord de 109.000 assistents, que torna a recuperar els nivells assolits al 2019 abans de la pandèmia.
En aquesta edició, sota el títol “Experience the power of connection”, el certamen s’ha centrat a explorar on són els límits de la connectivitat tenint en compte que al centre del debat hi ha la irrupció de la IA i que la novetat del congrés és també l’arribada de la 6G.
Els quatre dies de la fira han estat, doncs, intensos i frenètics d’activitats, conferències i sessions de networking personalitzades. Un total de vuit pavellons que han acollit els estands dels 205 països d’arreu del món que no han deixat escapar l’oportunitat de presentar les seves últimes tendències al públic europeu. A més, enguany, la part de les startups i de la demostració del talent del Talent Arena s’ha traslladat al pavelló número 7 del recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc. Un espai que va ser força concorregut, sobretot, per l’alta qualitat de les ponències que s’hi van celebrar com, per exemple, la del soci fundador d’Apple.
Un dels estands més grans era el de l’empresa de tecnologia xinesa, Huawei, que, ocupant més de la meitat del pavelló 1, oferia demostracions en directe de tots els seus serveis tecnològics als visitants. Uns visitants que podien conèixer últims dispositius mòbils de pantalles tripartides, les maquetes d’una ciutat smart city o, fins i tot, visitar una exposició fotogràfica d’imatges capturades amb diversos dispositius mòbils de l’empresa. Tenint en compte que les més rellevants novetats les reservaven només per als visitants exclusius i convidats en una part més privada en la que hi havia robots d’última generació per al packaging de productes, la revolució del comerç B2B, amplificadors del senyal d’antenes de telefonia, simuladors d’automòbils o bicicletes i, fins i tot, un espai on l’usuari esdevenia el protagonista d’una pel·lícula.



Però al Mobile també hi va tenir presència, com és habitual, el Govern de la Generalitat de Catalunya que tenia el hall del pavelló 4 destinat a albergar diversos estands de les startups i petites empreses catalanes del sector de digitalització dels tiquets de les factures, roba intel·ligent o robòtica aplicada a la teleassistència, entre d’altres. Allí hi havia també l’estand de la Fundació d’i2CAT que, juntament amb els membres de la Mobile World Capital, van organitzar diversos tours per a visitar alguns dels estands de la fira com, per exemple, els de les tecnològiques espanyoles d’Orange, Vodafone i Telefònica, tot i que, també van visitar el NOC, el centre de comandament de Fira de Barcelona.


Al mateix temps, el pavelló 6 acollia un dels estands més destacats: el del cos dels Mossos d’Esquadra. Parlem amb el sergent Mario Olivares, responsable de l’àrea de telecomunicacions dels Mossos d’Esquadra, que ens explica que les novetats tecnològiques que presenten al MWC han estat dissenyades per propis agents del cos. Així doncs, una de les novetats és la de la comissaria virtual que compta amb la MIA, una agent virtual que pot interactuar amb el ciutadà que vol interposar una denúncia. Es poden fer tràmits com la sortida de menors a l’estranger, una entrada a un domicili, un furt d’un mòbil o d’una cartera… i està prohibit per llei que es puguin denunciar virtualment casos de violacions o agressions sexuals. Aquest assistent d’Intel·ligència Artificial, a més, està preparat per poder interactuar amb un total de 50 idiomes diferents. En finalitzar les preguntes, es mostra en pantalla el formulari perquè es pugui esmenar qualsevol error abans d’enviar-lo definitivament.


Al saló també han presentat una eina pre-crime de prevenció dels crims mitjançant el tractament de les dades estadístiques de tot el territori i fer un creuament d’aquestes dades amb d’altres externes com, per exemple, la climatologia per saber com afecta en els delictes com en el cas de les fases lunars i els delictes d’arribada de drogues.
Ara bé, l’ítem que ha causat més ressò de tots ha estat la presentació del vehicle hiperconnectat que integra, a la pantalla d’info-entreteniment del vehicle, l’accés a la base de dades i programaris del dia a dia de la policia. Abans s’havia de donar les dades del detingut a través de l’emissora de ràdio i des d’un despatx t’havien de consultar les fitxes. Actualment ja portem una tauleta amb aquesta informació i, ara, ho integrem a la pròpia pantalla Android Car del vehicle. A més, determinades unitats podrien entrar a un ordinador des del vehicle i això fa que sigui compatible el sistema Android amb el sistema Windows per ser una mena d’oficina mòbil. A més, al sostre hi ha un dron que es pot activar des de l’interior i que té una mesura de mitigació amb un cable que el subjecta a la base i que, alhora, és la seva font d’alimentació. El dron pot elevar-se fins a 45 metres i donar servei durant hores. Les imatges no només les rep el vehicle, sinó que també s’envien a un centre de comandament des d’on es prenen les decisions finals. Està pensat en casos d’accidents amb múltiples víctimes a on es produeix una situació de caos i, fins ara, només teníem la percepció del que ens transmet el policia. A més, el vehicle també incorpora una barra de llums LED i una càmera a la part dels seients posteriors que permetran visualitzar la situació en què es troben els detinguts durant el procés d’un trasllat a la comissaria o al centre penitenciari. També hi ha una càmera frontal per veure el què passa a la zona de davant del vehicle.
Uns estands que, igual que amb la resta dels expositors d’àmbit tecnològic d’empreses catalanes i d’altres de l’estat espanyol, van rebre la visita del president de la Generalitat, Salvador Illa, del conseller d’empresa, Miquel Sàmper, i de la consellera d’Interior, Núria Parlón.
Al mateix pavelló 6 hi havia l’estand de la Mobile World Capital que recreava les paraboloides hiperbòliques modernistes Gaudinianes de la Sagrada Família en unes estructures de fusta biodegradables i un mapping LED. Allà hi havia alguns dels projectes que han impulsat com, per exemple, els robots d’Invelon Tech que simulaven un combat de boxa o el projecte de màrqueting B2C de l’Última Milla que ha de permetre reduir els costos de distribució de la paqueteria a la ciutat de Barcelona.

La tecnològica d’Honor va anar una passa més enllà i va dur un ampli desplegament dels seus gadgets d’IA. Tant és així que al mateix estand es va fer un concert en directe amb instruments que treballen amb IA com, per exemple, una bateria que només tenia les baquetes. I és que en el camp musical també hi havia un teclat que reconeixia els patrons amb estímuls lumínics i sonors o, fins i tot, Apps desenvolupades amb IA per a l’aprenentatge de les escales o dels acords en algú que s’inicia a tocar la guitarra. Sense oblidar-nos d’altres aspectes com mans robòtiques pensades per al sector sociosanitari.
D’altres com Xiaomi, van apostar pels vehicles voladors com l’SU7, un model elèctric similar al Tesla, de 664 cv, i amb una pantalla de 16 polzades i 3K de resolució, al seu interior. I encara continuant al sector de l’automòbil, a Ericsson tenien robots per caminar per la lluna i també els models de tramvies sense conductors de les Smart Cities del futur.



D’altra banda, KT van presentar també diverses novetats en el camp dels satèl·lits aeroespacials, la seguretat i la domòtica mitjançant la IA i l’Open RAN.
Com ja és tradició, Android va tornar a organitzar la seva particular gimcana de pins que, de fet, no deixa de ser un incentiu per a presentar als més joves les seves últimes novetats. Allà es podia visitar la tecnologia aplicada als monoplaces de la Fórmula 1, una casa connectada amb IOT, conèixer les noves funcions del Google Assistant com, per exemple, les aplicades a una gelateria a través de la IA. A més, també hi haurà l’opció d’encerclar imatges de vídeos perquè la cerca de Google ens identifiqui el lloc, l’animal o la persona que es mostra mitjançant la comparació d’imatges i el reconeixement facial. Mentre, a Samsung Galaxy, els visitants van poder interaccionar amb els nous dispositius flexibles i plegables.
Però això no s’acabava aquí, ja que, al pavelló 8 i 8.1, el més llunyà de tota la fira, no podien faltar les principals universitats catalanes agregades sota el paraigua de Four Years From Now (4YFN). Allà s’hi trobaven diverses startups emergents especialitzades en biomedicina, videojocs experimentals, la tecnologia IOT aplicada a múltiples objectes, la protecció de dades, la tecnologia block-chain aplicada als grans esdeveniments, els algoritmes que permeten entendre idiomes o Apps que permeten introduir la robòtica als hospitals infantils o que milloren el sistema de Retail Màrqueting, entre d’altres.






I encara en aquest espai, hi havia els estands de Vueling, CaixaBank o Barcelona Activa que permetien posar en contacte joves emprenedors amb empreses tecnològiques del sector. A més, en el cas de l’estand de l’aerolínia, cal destacar que duien un simulador de vol que permetia l’usuari sentir-se com si estigués a la cabina de l’avió i sobrevolar així diverses ciutats de l’Estat espanyol i els seus icònics monuments.
Així doncs, el MWC tanca les seves portes amb una nova demostració de la força i la potència que té la tecnologia del futur amb l’arribada de la 6G, els entorns hiperconnectats, els networkings, la IA i l’IOT, entre d’altres. Eines i recursos del demà que encara no sabem com aplicarem a les nostres vides, però que, de mica en mica, hem vist com deixen de ser utòpics per acabar formant part de la nostra quotidianitat. De les Terres de l’Ebre, costa de creure-s’ho, però cada dia hi ha més tecnòlegs i enginyers que acaben traient el nas pel congrés amb l’objectiu, tal com ens comentaven alguns d’ells, de créixer i de dur als entorns rurals la tecnologia que ha de revolucionar les nostres terres. No sabem si els ajuntaments encara ho tenen gaire interioritzat, més enllà de crear algunes mesures poc efectives i força desfasades com l’espai de robòtica de l’EbreTech, en el cas de l’ExpoEbre. O que potser, de moment, són Amposta i Móra d’Ebre les ciutats que més hi inverteixen com s’ha vist recentment amb el saló del VAG i la col·laboració amb la Mobile World Capital a la Fira de Mostres d’Amposta o el futur Hub tecnològic de les Terres de l’Ebre del CoEbreLab. Veurem si la resta acaben pujant al carro o si, per contra, deixen escapar un altre dels trens que els podria dur el creixement tan anhelat.
Fes el teu comentari