La indústria i els governs han engegat una intensa campanya de promoció del cotxe elèctric com una alternativa ecològica i sense emissions contaminants, intentant mantenir un model de societat i desenvolupament que ja ha demostrat ser inviable i que ens està portant al col·lapse. Esta campanya també ha arribat a les Terres de l’Ebre de la mà del vicepresident del COPATE, Víctor Grau, amb l’anunci del projecte de la xarxa pública d’estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics al territori.
El cotxe elèctric, tot i emetre menys gasos d’efecte hivernacle, crea la falsa il·lusió que és possible un sistema de transport ecològic sense fer una dràstica reducció del parc mòbil, sense una reorganització urbanística profunda i sense prioritzar i apostar de manera clara pel transport públic i col·lectiu.
La Generalitat, amb el Pla d’Impuls del Vehicle Elèctric 2025-2030, seguix l’aposta europea per mantindre la mobilitat basada en la propietat privada, canviant simplement una tecnologia antiga per una de nova, marcant així un rumb totalment contrari a l’esperit de la Llei catalana de Canvi Climàtic aprovada el 2017, que proposa avançar “cap a un model de transport públic, col·lectiu i intermodal que no es basi en la tinença del vehicle privat”.
Una aposta ambiciosa que ara mateix està molt lluny de la realitat, perquè mentre patim la deixadesa, l’infrafinançament i la falta d’inversions en transport públic, la Generalitat està destinant milions d’euros a este model de transició ecològica que continua agafant-se a un sistema antic de mobilitat privada que deixa enrere una gran part de la societat. En concret, a través del programa MOVES III, gestionat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i finançat amb fons europeus Next Generation, s’han destinat 281 milions d’euros a l’adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega.
Esta pretesa revolució del cotxe elèctric, liderada pel lobby del motor i finançada amb diners públics gràcies a institucions doblegades als seus interessos, és profundament injusta, a més d’inviable i una “fantasia”, com diu Vaclav Smil, un dels principals experts mundials en la matèria. És inviable perquè no tenim cap font alternativa al petroli per mantindre l’actual ritme de consum energètic i perquè els minerals necessaris per fer bateries també són finits. És injusta en termes de Nord i Sud Global, perquè trasllada i genera greus impactes ambientals i socials a les zones d’explotació minera. I injusta també en termes de classe. Perquè qui es pot permetre comprar-se un cotxe elèctric a Catalunya o a les Terres de l’Ebre? Segons un informe de l’observatori DESC, la majoria de persones treballadores, encara que tinguen intenció de canviar el seu cotxe de combustió per un d’elèctric, no ho podran fer, perquè les quotes dels nous vehicles superen el 10-15% del seu salari net, o bé hauran d’endeutar-se per damunt del recomanat. El preu mitjà d’un cotxe elèctric supera notablement el d’un vehicle convencional, situant-se al voltant dels 62.428 euros, clarament inaccessible per a la major part de la població. Considerant, a més, que les Terres de l’Ebre tenen una de les rendes familiars més baixes de Catalunya, queda clar que només una minoria privilegiada hi podrà accedir.
Un cop més, ens volen vendre com a transformadores unes receptes antigues que volen canviar-ho tot perquè res no canvie. Avançar cap a una mobilitat més justa, sostenible i ecològica passa obligatòriament per prioritzar formes col·lectives i públiques de transport, accessibles per a la majoria treballadora.
Mentrestant, al territori ens venen falses promeses de prosperitat amb la instal·lació de 57 estacions de recàrrega. Alhora, el govern de la Generalitat del PSC, amb només un any de recorregut, ja ha renunciat al projecte del tren-tram de les Terres de l’Ebre, no pensa constituir l’Autoritat Territorial de Mobilitat i tampoc se’n sap res del pla de mobilitat territorial. I això sense parlar del retorn al “caos habitual” del servei regional de Renfe al corredor sud. Això sí, mentre continuarem patint per desplaçar-nos, ho farem contemplant com els “pijos” carreguen el seu Tesla de 50.000 € quan venen de visita al Delta.
*SELENE ALBERICH, portaveu de la CUP Tortosa
Fes el teu comentari