1/ Fa poc (matemàtiques número 86) parlàvem de l’increment de les prestacions per incapacitat transitòria. Més dades que confirmen aquest “problema”. En el primer trimestre de 2025, s’han tramitat 1,8 milions de baixes laborals. Moltes o poques, més aviat moltes, la dada triplica la de fa 10 anys. També se n’ha triplicat el cost. El triple…
2/ La pandèmia de la covid va disparar les baixes, especialment les derivades de la salut mental. El 37% dels treballadors declara tenir estrès d’origen laboral. I les baixes per aquesta causa han augmentat un 72% des de 2020. Cal dir també que hi havia una tendència de fons, ja que aquest increment és del 120% des de 2016. El fenomen s’acarnissa amb els més joves: les baixes per salut mental s’han duplicat entre els treballadors menors de 24 anys.
3/ Ara ve quan algú diu que és normal que hi hagi més baixes si s’estan batent rècords històrics de població ocupada. Per evitar efectes estadístics inexactes, cal tirar de xifres que siguin realment comparables. Per exemple, el nombre de baixes mensuals per 1.000 treballadors. En el que portem d’enguany, han estat 37,88. El 2018, eren 29,58.
4/ Un fet curiós és que, a major riquesa, més absentisme laboral causat per baixes. I així és. El rànquing l’encapçala Navarra, seguida de Catalunya i el País Basc. A la cua hi és Extremadura, amb una tercera part de les baixes anteriors. Però la durada de les baixes és a la inversa: com més pobresa, més llargues: Extremadura va triplicar la durada de Navarra i Catalunya, i duplicar la del País Basc.
5/ Dades curioses… En èpoques de bonança, la corrupció o la immigració apareixen més enllà del número 10 en els rànquings de preocupacions socials. Quan esclata una crisi, passen a estar, junt amb l’atur, en el pòdium de les tres preocupacions principals.
6/ Acostuma a coincidir, o sense l’acostuma, amb idees que s’escampen en el sentit que la immigració ens roba els llocs de treball, o els ajuts.. I tampoc és casual que passin fenòmens polítics com el trumpisme. No oblidem que la base de les victòries electorals de Donald Trump no està ens els americans blancs pobles, sinó en els blancs empobrits. Hi ha quelcom més que un matís.
7/ Potser haureu escoltat notícies sobre un conflicte laboral al cor del Teatro de la Zarzuela. No és un fet precisament nou enlloc. Els cantaires dels cors de molts teatres musicals pateixen una precarietat i un menyspreu salarial que fan feredat.
8/ De no tenir cap estabilitat o continuïtat a la “tradició” de no retribuir els assaigs. És més, hi ha cors que són autèntiques empreses de treball temporal, que et lloguen els cantaires que necessitis per tal o qual producció. De fet, escenaris de renom internacional com el Teatro Real de Madrid tenen un cor titular absolutament fictici, a base d’aquests invents.
9/ Per qui no estigui al cas, la qualitat d’una formació, les seves interpretacions cohesionades o el seu so compactat, fins I tot propi i distintiu, s’aconsegueix amb un grup estable que treballi anys plegats. No amb conjunts que vagin variant cada dia, per bons que siguin individualment els seus membres.
10/ També passa a les orquestres. Recordeu l’escàndol vergonyós d’uns concerts de Cap d’Any I de bandes sonores que van “assolar” els auditoris de Barcelona i de moltes altres ciutats? El mal era exactament el mateix. Però en el cas dels cors, aquesta pràctica gairebé s’ha “institucionalitzat”.
11/ El Tribunal Suprem sentencia que una empresa ja dissolta pot reclamar drets, béns i recursos sense necessitat de reactivar-se. I ens sembla molt bé, ja que fins ara, i via una altra sentència del mateix Suprem de 2017, una empresa liquidada era responsable dels passius, és a dir deutes i obligacions davant tercers, sorgits després. I és clar, si una cosa és sobrevinguda, que aquest és l’argument de fons, l’altra, també.
12/ La venda de vehicles elèctrics continua tenint el hàndicap dels preus, tot i estar baixant. Una tercera part dels conductors que volen comprar un cotxe nou en el proper any diuen que, sense una bona subvenció, no estan per la feina. És una qüestió no resolta.
Fes el teu comentari