Quan al 1855 es van crear els Jutjats de Pau, la voluntat del Legislador era facilitar l’accés a la Justícia a tots els ciutadans, especialment als municipis petits i rurals on no hi havia tribunals ordinaris. Aquesta necessitat d’aproximar un servei essencial a la població s’ha mantingut inquebrantable al llarg dels anys. En l’actualitat, amb el desplegament de la Llei 1/2025 de mesures d’eficiència en el servei públic de justícia, els Jutjats de Pau passaran a ser Oficines Municipals de Justícia per adaptar la Justícia de Pau al segle XXI.
La justícia de Pau és justícia km 0, de proximitat. Catalunya compta amb 898 Jutjats de Pau, A Terres de l’Ebre, dels 52 municipis que conformen el Territori 49 tenen Jutjat de Pau. Només Amposta, Tortosa i Gandesa (Caps de Partit Judicial) disposen de Jutjats de 1ª Instància o Instrucció als que se li sumen 2 Jutjats Penals i 1 Jutjat Social en el cas de Tortosa. La importància a Catalunya dels Jutges i jutgesses de Pau s’emmarca dins del desplegament de les nostres institucions d’autogovern. No en va, la Justícia de Pau està recollida i protegida dins el marc del’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
La implantació de les Oficines Municipals de Justícia, que mantindran la figura del Jutge o Jutgessa de Pau com a titular, suposaran un accés més pròxim i equitatiu a la justícia, evitant desplaçaments a les capitals comarcals per fer alguns tràmits simples. Es produirà una descongestió tant del propi Jutjat de Pau com dels Jutjats de Primera Instància als que descarregaran de burocràcia. Hi hauran professionals especialitzats al servei dels municipis, ja que les oficines seran gestionades per personal format en atenció jurídica, mediació i tramitació administrativa. Serviran per donar impuls a la mediació i a la resolució alternativa de conflictes. Es produirà una modernització i digitalització dels serveis judicials locals, que suposarà una reducció de la bretxa digital en àmbits rurals i un millor seguiment dels expedients judicials.
En definitiva, la implantació de les Oficines Municipals Judicials servirà per reforçar l’autogovern municipal, el vincle entre ciutadania i administració i per reduir els litigis, el que suposarà un estalvi judicial i una millor gestió dels recursos locals.
Acabo aquest article amb un sincer reconeixement, com a Portaveu de Justícia del Grup Parlamentari Socialistes- Units per Avançar, a la tasca que realitzen dia a dia els Jutges i les Jutgesses de Pau al nostre Territori. La seva figura compta amb una àmplia i reconeguda acceptació social. Són dones i homes de bé que han contribuït i contribueixen a no col·lapsar les instàncies judicials i a mantenir, amb les seves habilitats mediadores, la convivència i la cohesió social als nostres municipis. Gràcies per la tasca ben feta.
* LIDIA FERRÉ FERRÉ, diputada al Parlament de Catalunya
Fes el teu comentari