L’escriptora i periodista tortosina, Irene López, presenta un nou conte aquesta Festa del Renaixement. Es tracta del tercer volum de la col·lecció Descobrint el Renaixement de Tortosa, iniciada al 2015 amb el primer conte Una aventura al Castell de la Suda de Tortosa i el segon, Els Secrets de les Hortes de Pimpí, publicat al 2022.
El nou llibre, Un embolic amb la seda tortosina, també ambientat a la Tortosa del segle XVI, narra la història d’en Sand, la Raug, en Zumzeig i uns quants peluixos més de la colla del Cistell de les Meves Joguines que, en plena Festa del Renaixement, s’endinsen en una sorprenent i emocionant aventura que els durà a descobrir com funcionava la indústria de la seda tortosina, ja que, al segle XVI hi havia diverses cases tortosines que es dedicaven a la cria dels cucs de seda. Però, en el moment més inesperat, en Zumzeig se’n va volant i els peluixos hauran de fer mans i mànigues per a trobar-lo.
I, amb aquesta excusa, s’expliquen als més petits diverses curiositats històriques rigorosament documentades i que, en aquest cas, estan relacionades amb la Tortosa gremial, temàtica que acompanya l’edició d’aquesta XXVIII Festa del Renaixement.
Alguns dels indrets per on transcorre el conte són el ja desaparegut Portal de Vimpeçol, les cases morisques del Sector de la Vilanova, l’Hostal d’en Joan Rovira, l’Adrogueria d’Antoni Serres, el C/ Canvis amb la visita del mostassaf o les drassanes i el Pont de Barques. També dóna a conèixer quins eren alguns dels jocs tradicionals que hi havia en aquella època i que estan documentats gràcies a un quadre del pintor Peter Brueghel. Per tal de treballar-ho a les escoles, l’artista artesà d’El Racó d’en Jan Petit, Sergi Andreu, ha creat unes reproduccions en miniatura per a l’ocasió.

Totes aquestes respostes les trobareu en les pàgines d’aquest llibre, el tercer d’una sèrie de contes, que pretén descobrir els diferents indrets de Tortosa apropant el segle XVI i la Festa del Renaixement als més petits.
Igual que els anteriors llibres, aquest també compta d’un glossari al final que recull alguns dels mots històrics que potser són desconeguts pels lectors com, per exemple: l’astrolabi, l’aiguardent, la saboga, les andanes dels cucs de seda, la Taula de Canvis o les funcions del mostassaf. I és que el conte està pensat per a ser treballat a les escoles del municipi de manera didàctica a través del descobriment de la història i també de la ubicació d’aquests elements al mapa, inclòs al conte, que mostra la ruta que segueixen els petits aventurers.
Pel que fa a les il·lustracions, un any més han anat a càrrec de Meritxell Algueró, membre del col·lectiu dels Urban Sketchers, els pintors aquarel·listes de carrer, que és capaç de plasmar amb una gran versemblança tots els ambients de la Tortosa renaixentista.

El conte, a més, està dedicat a l’historiador, Hilari Muñoz, que ens ha deixat recentment, ja que, fins a l’últim moment ell va ser l’assessor històric dels 3 contes de la col·lecció.
La seva autora sempre recorda que la idea va sorgir al 2015 arran del fet d’adonar-se que quan feia contacontes teatralitzats com a espectacle propi en el marc de la Festa del Renaixement, els assistents sempre li preguntaven si aquelles historietes que explicava es podien adquirir d’alguna manera o si estaven escrites en un conte. Així doncs, davant de la manca d’oferta de productes pensats per als xiquets i les xiquetes dintre de la Festa del Renaixement, López decidí encapçalar la iniciativa d’iniciar aquesta col·lecció.
El llibre ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa i la Casa de Festes, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal, l’Associació dels Amics dels Castells, el restaurant Taula Canvis i la Colla Gegantera i Cort de Bèsties de Tortosa. Així com també amb la col·laboració especial del cantautor Joan Rovira i del Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda.
El conte es va presentar en el marc de les Jornades Historiogràfiques de la Festa del Renaixement.
A més, l’autora ha avançat que en el marc de la propera edició de la Festa es faran una sèrie d’activitats com contacontes, tallers de dibuix amb aquarel·les i un nou taller de pigments del segle XVI, així com una ruta literària infantil amb els personatges del nou conte que recorrerà els carrers del casc antic.
Pel que fa als punts de venda, Un embolic amb la seda tortosina podrà adquirir-se a partir del dia 17 a l’Estanc de Sant Blai, Viladrich, Conficon Turisme, la botiga de la Catedral i el restaurant Taula de Canvis. Mentre que també es podrà adquirir a partir del mes de setembre a les botigues de l’FNAC, Casa del Llibre i El Corte Inglés de Barcelona.
Fes el teu comentari