1/ Que Móra la Nova sigui candidata a rebre una inversió de 5.000 milions d’euros, i en tecnologia punta i de futur, ens hauria de tenir donant salts d’alegria. Però hi ha un petit problema: com és que a aquesta grossa de la loteria no hi aspira cap dels llocs a qui sempre els toca? Dit d’altra forma: com és que tal bicoca podria anar a raure a un raó del país on només cauen coses que molesten o fan lleig?
2/ No deixa de ser curiós que un dels arguments de la candidatura sigui la disponibilitat d’energia elèctrica. Perquè potser estem parlant de les dues nuclears d’Ascó, que certament estan a un quart d’hora de cotxe. O la de Vandellòs, a 40 minuts. Però que en teoria s’han de tancar d’aquí a cinc anys, la primera de les tres, i 10, l’última.
3/ Que tot plegat no sigui l’últim engany del rap que viuen les Terres de l’Ebre i altres indrets de la Catalunya buidada. O un pretext per a prolongar la vida de les nuclears, segons tendència que la indústria elèctrica i sectors econòmics i polítics intenten imposar.
4/ Unes dades molt il·lustratives sobre la facturació dels hotels de Barcelona i el que paguen als seus treballadors. A l’any, els establiments ingressen 2.172 milions d’euros. Els salaris que paguen als seus 15.771 empleats es queden en 499 milions. Estem parlant de mitjanes, segurament irreals, perquè un presumpte salari anual de 31.680 euros és bastant ciència ficció.
5/ Alguna cosa falla? O és l’enganyoses que poden ser les xifres en un moment donat? No confonguem cost laboral i salari. Un sou brut d’uns 20.000 euros anuals potser sigui més real. Import, d’altra banda, que no per a tirar coets. Perquè creieu que aquests treballadors són els que més han de viure a un mínim d’una hora de Barcelona i pateixen especialment la tragèdia de Rodalies?
6/ Un Índex Leopard ens donarà informació afegida. La facturació dels hotels barcelonins equival a 188 tancs. Serien una potència blindada modesta, però una potència. Tota l’activitat turística de la ciutat, que representa un 12% del PIB local i un 9% de l’ocupació, donarà per a uns 700 Leopard, el doble dels que té en actiu l’exèrcit espanyol.
7/ Un apunt destacat encara sobre la ciutat de Barcelona. L’Ajuntament anuncia una important inversió per a desenvolupar econòmicament el districtre de Nou Barris. És un dels sis districtes que tenen indicadors econòmics inferiors a la mitjana de Barcelona. I és just que s’hi destinin recursos per a equilibrar coses.
8/ Però la gràcia de l’invent és que va més enllà de fer plans d’ocupació per uns mesos o campanyes genèriques de promoció comercial, que tot i ser coses efímeres han dominat el panorama durant dècades. No, ara l’Ajuntament se’n va de cara a buscar activitat tecnològica i esdeveniments culturals. I també aposta per la restauració de proximitat.
9/ Per cert, Nou Barris viu una mena de primavera o joventut gastronòmica per pessigar-se. Hi ha propostes francament interessants, i això que estem parlant d’una zona que mai no ho diries. Quin és el secret? Básicament, fills del districte, sovint de tercera generació, que creuen en les possibilitats del lloc on van nàixer i créixer.
10/ És a dir, els fenòmens que es produeixen de vegades en el món rural, o a l’hinterland el país, poden donar-se també en entorns on el miracle potser és més difícil. Més, perquè l’equilibri entre la clientela potencial i el preu dels lloguers és una entel·lèquia.
11/ L’exclusió digital posa en escac bàsicament les persones de més de 65 anys. En concret, una tercera part. Però el problema arriba a tots els segments d’edat. Ara mateix, a Espanya hi ha 700.000 persones en edat laboral (de 16 a 65 anys) amb serioses dificultats per a aconseguir un lloc de treball, per la seva manca d’habilitats digitals. No cal dir que les feines a les que difícilmente accediran són les més ben retribuides.
12/ Són dades d’un estudi del sindicat UGT. Un aspecte Il·lustratiu és què s’entén per persona exclosa digitalment. El defineixen com algú que no ha establert una connexió a internet en un període de tres mesos. I conclouen que en un món tan tecnologitzat com l’actual, un termini sense interaccions digitals d’aquesta durada ha de considerar-se una desconnexió total.
Fes el teu comentari