Esquerra ja exerceix la seua nova hegemonia política a les Terres de l’Ebre, amb la presidència dels consells comarcals del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta. De fet, a més dels quatre presidents als consells, la federació ebrenca d’ERC també ha situat l’alcalde ampostí, Adam Tomàs, com a vicepresident a la Diputació de Tarragona. A banda, els republicans també tindran un tercer diputat ebrenc al Parlament, al costat de Lluís Salvadó i Irene Fornós, ja que el canareu Alfons Montserrat anirà a la cambra catalana per ocupar l’escó que deixa lliure la nova presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. En este sentit, ERC ha designat el regidor rapitenc Albert Salvadó per a la direcció de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), en el lloc de Montserrat.
Quant als consells comarcals, ERC tenia garantit el govern amb majoria absoluta al Montsià i a la Ribera d’Ebre. En el primer cas, el president és l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, mentre que l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, repeteix com a presidenta del consell de la Ribera d’Ebre. En este sentit, Carim és l’única presidenta dels quatre consells comarcals del territori que repeteix en el càrrec, però ara ho fa amb una candidatura vinculada a ERC i al marge del PDeCAT, formació que va deixar al juliol del 2018.
De fet, el PDeCAT ha estat el gran perjudicat pels pactes als consells comarcals de l’Ebre. Al Baix Ebre, ERC ha formalitzat un pacte amb Movem, que ha convertit el tortosí Xavier Faura en el nou president del Consell Comarcal. Faura, que havia dit que els republicans se sentien més còmodes pactant amb Movem que reeditant l’acord amb el PDeCAT, va afirmar durant el seu discurs d’investidura que l’ens comarcal ha de ser l’espai on es consensuï el model de creixement del Baix Ebre. Davant d’això, la presidenta sortint de Junts per Catalunya i exalcaldessa de Camarles, Sandra Zaragoza, va oferir mà estesa a Faura, tot i que ERC no ha volgut comptar amb el suport del seu grup per governar a l’ens comarcal.
De la mateixa manera, els postconvergents també han quedat fora del govern al Consell Comarcal de la Terra Alta. Neus Sanromà va ser proclamada presidenta amb els 10 consellers comarcals d’ERC, els dos de la UPTA, la consellera d’Entesa i el conseller de la Federació d’Independents de Catalunya (FIC). Junts per Catalunya ha perdut la seua hegemonia a la Terra Alta, ja que l’antiga Convergència hi havia governat des de la creació dels consells comarcals.
Últim intent del PDeCAT a la Terra Alta
Arran de la tempesta que es va generar en el sí de l’independentisme per l’acord de govern entre el PDeCAT i el PSC a la Diputació de Barcelona, ara presidida per la socialista Núria Marín, el PDeCAT de la Terra Alta va aprofitar per demanar a ERC que reconsiderés i que revoqués l’acord que ha subscrit amb la UPTA-Candidatura de Progrés i altres forces polítiques de la comarca, pel quals es republicans han obtingut la presidència del Consell Comarcal de la Terra Alta. Un acord que trenca l’hegemonia històrica del partit, ja que l’antiga Convergència havia governat a la Terra Alta des de la creació dels consells. Però des del PDeCAT es considerava prioritari per a la comarca respectar la llista més votada i garantir un govern comarcal amb el suport de les forces polítiques sobiranistes, que allunyés del govern de la institució comarcal els partits que van donar suport a l’aplicació de l’article 155. De fet, el PDeCAT va dir que estava disposat a compartir la presidència amb ERC. // G.M.
Els republicans anuncien reunions periòdiques per coordinar-se millor
La federació d’ERC a les Terres de l’Ebre vol millorar la seua coordinació interna, per tal que els republicans siguen tan útils i eficaços com siga possible, després d’haver-se convertit en la força polítia hegemònica al territori. Amb este objectiu, la tarda del 16 de juliol es va celebrar la primera Trobada Institucional d’Esquerra Republicana a les Terres de l’Ebre. El president de la federació de l’Ebre i futur diputat al Parlament, Alfons Montserrat, va destacar el pes aconseguit pel partit al territori, fet que justifica realitzar este tipus de trobades de forma periòdica. “Tenim un pes institucional important, hem fet este salt, i és per això que volem fer periòdicament estes trobades que abans féiem de manera informal, per continnuar amb esta vocació de servei a la ciutadania”, va dir. De la mateixa manera, Montserrat també va detallar algunes de les problemàtiques que preocupen els republicans, com ara la lluita contra el despoblament i per l’equilibri territorial, i va reiterar que treballaran per mancomunar els quatre consells comarcals. Per la seua banda, el vicepresident de la Diputació de Tarragona i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va afirmar que des de la Diputació treballarà per afavorir l’Ebre. “El territori estarà al nostre punt de mira; sempre que hem tingut responsabilitats de govern, hem transformat les Terres de l’Ebre, com ja va passar quan vam estar a la Delegació del Govern”, va assenyalar Tomàs. // CINTA BONET.
Fes el teu comentari