Núria Morera Pedrola, de Benissanet, ha guanyat el XXXVII Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, que convoca l’Ajuntament de Vinebre i publica Cossetània Edicions, amb la novel·la ‘El desordre dels cossos’. Es tracta d’una novel·la feminista protagonitzada per una jove que topa amb el gran secret de la seua família en un moment d’estancament personal. Morera, nascuda l’any 1977, viu a Benissanet i és tècnic de Medi Ambient al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Escriu esporàdicament en mitjans de comunicació com el digital Catorze.cat. ‘El desordre dels cossos’ és la seua primera novel·la. Durant l’acte de lliurament del premi, amb Montse Barderi, escriptora i comissària de l’Any Teresa Pàmies com a convidada, aquest 28 d’agost a Vinebre, també es va presentar ‘Adellà del riu’, de Jordi Gilabert, que va ser l’obra guanyadora de l’anterior edició.
‘El desordre dels cossos‘
‘El desordre dels cossos’ és una novel·la protagonitzada per una dona jove que veu com es transforma el seu entorn més pròxim, a partir de la descoberta d’un gran secret de família. La noia treballa en un centre de reinserció social per a drogodependents i es troba en un moment d’estancament personal i professional, quan mor la seva àvia i ha de tornar al poble i revisitar l’antiga casa familiar. Aquí és on vénen els records i hi descobreix la història amagada del seu estimat tiet, víctima de la sida i silenciat per mantenir les aparences. Un embaràs imprevist i una relació de parella debilitada faran que hagi de treure una força desconeguda per tirar endavant i afrontar els canvis que li esperen quan hagi acabat de descabdellar els secrets més dolorosos. Alguns usuaris del centre on treballa i les amistats més pròximes seran claus per trencar amb les seues pors.
‘Adellà del riu‘
Una nit d’un dissabte d’estiu en un poble del delta de l’Ebre, envelat amb bombetes de colors, les parelles, sufocades i rialleres, ballen un pasdoble; però, de cop, un agutzil puja a l’escenari i atura la festa: s’acaba de produir una rebel·lió militar. Tothom ha de marxar cap a casa. Saturní i Carme, que fa poc que són nuvis, es miren incrèduls; esperaven el dissabte amb deler. No entenen per què s’ha de suspendre el ball per una cosa que ha passat tan lluny. I és que en aquell moment no s’imaginen fins a quin punt allò que els acaben d’anunciar capgirarà les seues vides i les de tot el poble. Així comença Adellà del riu, amb el rerefons d’una guerra que s’aproxima inexorable i que amenaça d’arrasar-ho tot, mentre les velles rancúnies, les enveges i els odis es desboquen. Tot això és el que explica la novel·la de Jordi Gilabert és doctor en història per la Universitat de Lleida, professor i autor de diversos assajos sobre l’expansió mediterrània de la Corona d’Aragó, el fenomen del cors musulmà a la costa catalana durant l’edat moderna o les conflictives relacions de la Generalitat amb el poder central a la primera meitat del segle XVII. També és autor del blog de divulgació històrica Portfangos.com sobre el delta de l’Ebre, que compta amb molts seguidors a les comarques del sud. ‘Adellà del riu’, premi Ribera d’Ebre 2018, és la seua primera novel·la. // Foto COSSETÀNIA.
Fes el teu comentari