Inicio una sèrie d’entrevistes a les bibliotecàries i les bibliotecàries de les Terres de l’Ebre. Entrevistes breus, directes, properes, que a banda de conèixer el professional que hi ha al capdavant de les biblioteques, busquen sobretot donar a conèixer la persona que hi ha al darrera del principal servei i equipament cultural de què disposem, les biblioteques. Conèixer-les ens ajuda a saber la immensa tasca que fan en benefici de la cultura ebrenca, i de com en son, de necessàries, per a la bona salut cultural de les nostres terres.
I començo amb la Cinta Roldán, directora de la Biblioteca Comarcal de Gandesa, a la Terra Alta. Una professional jove, dinàmica, inquieta i molt implicada amb la seva comarca, que ens aporta una mirada fresca, i que per exemple, desitjaria disposar d’una bibliobici com a generadora de felicitat.
-Qui ets?
-Sóc Cinta, dona, filla, germana, mare, companya de vida i amiga. Sóc amant de la lectura, la natura, la meua terra, les manualitats, la música i el ioga. Sóc feminista, amorosa, reivindicativa. I també sóc bibliotecària.
-Com has arribat fins aquí?
-Doncs si et refereixes a ser bibliotecària, no va ser fins que vaig fer els 18 anys que no em vaig decidir per cursar la Diplomatura de Biblioteconomia i Documentació, i com que em va encantar, em vaig animar a continuar amb la Llicenciatura de Documentació.
Aquesta tardor ha fet 10 anys que em dedico professionalment a aquest magnífic món, exercint de documentalista i bibliotecària. A Barcelona vaig estar treballat en diferents biblioteques especialitzades i centres de documentació, fins que vaig decidir tornar a les Terres de l’Ebre per continuar construint la meua vida, sabent que professionalment ho tindria complicat o que hauria de fer molts quilòmetres cada dia. Al cap d’uns mesos de viure a Batea, es va quedar vacant la plaça de direcció de la Biblioteca de Gandesa on m’hi vaig presentar i vaig poder començar a treballar ara farà sis anys.
-Què és el que més valores de la teva feina?

-La felicitat que em genera estar en contacte permanent amb la cultura, els llibres i els usuaris.
-Què canviaries a la biblioteca?
-Canviaria el soroll per un poc més de silenci, sense pretendre ser una biblioteca universitària on acostuma a haver-hi silenci absolut, és clar!
Sí que en els darrers anys s’han dut a terme algunes millores a les instal·lacions de la Biblioteca per intentar crear espais més silenciosos, però encara mos toca conviure amb moments poc agradables fruit de la manca de cultura de biblioteca (menjar deixant restes, fort xivarri, corredisses, avions de paper, material i llibres infantils tirats pel terra, parlar pel mòbil…).
Val a dir que amb les magnífiques companyes amb les que he treballat, hem fet molta pedagogia però encara queda camí.
-Què us falta a la biblioteca?
-Personal. Penso que si poguéssim gaudir del personal que marca els estàndards del Mapa de Lectura Pública de Catalunya, i que en el cas de Gandesa seria comptar amb un tècnic auxiliar més, podríem oferir millors serveis i realitzar més activitats, sobretot de cara als infants i també als joves. Tenim moltes idees per fomentar hàbits de lectura, donar a conèixer el fons, promocionar la cultura local, fomentar el pensament crític, en definitiva, continuar fent de la Biblioteca un espai de transformació individual i social.
-Què feu a la biblioteca per a què sigui un agent cultural de primer ordre?
-Seguir l’actualitat, estar al dia dels principals interessos de la ciutadania i escoltar totes les propostes dels usuaris. A partir d’aquí, actualitzem el fons, oferim serveis i organitzem activitats, i intentem periòdicament avaluar-ho. En el cas de les activitats que tenen una continuïtat durant tot el curs, demanem als usuaris que responguin enquestes per tal de millorar la nova edició. Per mi, les enquestes, són una eina imprescindible de treball. Puntualment també hem demanat valorar els serveis i funcionament de la Biblioteca en general.
-Com valores la vida cultural al poble?
–Aquesta pregunta és força complexa, perquè tinc una mirada més comarcal que municipal, atenent que es tracta d’una biblioteca de titularitat municipal però que té funcions comarcals.
Ara bé, si he de valorar la vida cultural a Gandesa puc dir que és molt activa, tant pel que s’arriba a organitzar des de l’Ajuntament, la Biblioteca i altres entitats del municipi, com per la participació que hi ha per part de la gent del poble.
Pel que fa a la participació d’activitats que s’organitzen a la Biblioteca voldria que hi hagués més assistència en depèn de quines, però també és això el que et fa replantejar molts cops quin tipus d’activitats cal repetir i quines no. Sempre, però, tenint en compte que som un municipi de poc més de 3.000 habitants i la comarca en té uns 12.000. Aprendre a reduir expectatives, és la clau! I això és aplicable a qualsevol aspecte de la vida.
-Recomana algú de la cultura ebrenca…
-Moltes de les companyes bibliotecàries de les Terres de l’Ebre. Crec que tenen un paper molt important en quan a dinamització cultural dels municipis.
-La teva llista de desitjos…
–No saps com m’agrada fer llistes de desitjos! 😊
1- Una bibliobici per poder fer trajectes dins del municipi, recollir compres, fer préstec a domicili i també per quan fem la bibliopiscina. Crec molt amb la felicitat que et dona anar en bici, encara que sigui per fer trajectes curts. És una manera econòmica, sostenible i saludable de generar endorfines!
2 – Altaveus a la sala per posar música d’entrada i sortida. I si tenim la possibilitat de cantar i ballar en algun moment, encara millor!
3- Tenir un equip de treball consolidat amb unes bones condicions laborals. Entendre’t amb l’equip de treball és la part més important per treballar de manera cohesionada i motivada, i que et permetrà treballar feliç.
Fes el teu comentari