“No hi ha cap governant al qual li agradi pujar els impostos, però la realitat és la que hi ha”, ha afirmat este divendres Joan Piñol: “Hi ha un deute, al qual cal fer-hi front; hi ha uns impagats, que no sabem si podrem cobrar, i tot això és una realitat que existeix”. L’alcalde de Móra d’Ebre ha assegurat que no hi ha més marge per rebaixar la pujada dels impostos municipals de Móra d’Ebre, més enllà del 8,5% per a l’IBI i l’impost de vehicles, i del 14% per als rebuts de l’aigua, el clavegueram i la brossa. Segons Piñol, el nou pla econòmic i financer de l’Ajuntament els recomanava una pujada del 28%, però van deixar-ho en un 20%. Tot i així, les protestes veïnals van obligar el govern de Junts a moderar la pujada, però l’alcalde ha dit que ja no poden baixar més. “Arran de la primera manifestació que es va convocar, vaig veure que hi havia un cert neguit, i el que vam fer va ser reunir-nos amb el regidor d’Hisenda per analitzar en profunditat el pressupost, ja que vam veure que la gent estava disposada a renunciar a algunes coses”, ha afegit Piñol. “Amb tot això, vam aconseguir rebaixar considerablement aquests percentatges, però més avall d’això és impossible anar-hi, no hi ha més volta de fulla”, ha sentenciat.
Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Piñol ha garantit que abans de final de mes hi haurà un ple en què s’aprovarà esta pujada més moderada de les ordenances municipals, així com el nou pressupost per al 2020. L’alcalde ha dit que la mala situació financera de l’Ajuntament “no és nova”, tot i els esforços per eixugar el deute que s’han fet des de fa vuit anys, quan hi havia “un 178% d’endeutament”. “Es devien pràcticament nou milions, i durant vuit anys hem retornat més de 4 milions d’euros, sense deixar de fer inversions per 11 milions, cercats un per un fora del municipi”, ha recordat. En tot cas, l’alcalde també ha fet autocrítica, i ha dit que potser haurien d’haver apujat els impostos progressivament, al llarg dels dos mandats anteriors. “Jo crec que l’error nostre ha estat, en tot cas, no haver anat regularitzant aquests impostos de forma anual. És una de les coses que, lamentablement, aquestes situacions t’ensenyen. Hauríem tingut un romanent de tresoreria molt més elevat, i ens hauria facilitat molt poder eixugar aquesta situació. He d’entonar el mea culpa, perquè això sí que és un error de gestió que no me n’amago d’acceptar-lo. Però també hem de veure que durant aquest temps la pressió fiscal ha estat molt menor”, ha assenyalat.
A més, també ha negat que l’alcalde i els regidors s’hagin apujat el sou i les retribucions amb percentatges desmesurats. Piñol ha lamentat l’ús partidista d’esta polèmica, però ha evitat dir directament que la plataforma veïnal estiga polititzada. Amb tot, ha revelat que una de les portaveus veïnals és la filla de la cap de llista d’ERC, i que una altra va anar a la candidatura del PSC, “els dos partits que no van eixugar el deute quan van governar”. “Hi ha elements per pensar que la plataforma podria estar polititzada”, ha apuntat Piñol, tot recordant que hi ha hagut convocatòries veïnals que no han tingut l’èxit de la primera cassolada de protesta.
Finalment, Piñol ha apuntat que el pressupost del 2020 estarà marcat per l’austeritat, i que serà “realista” i “molt acurat”, amb inversions estrictament necessàries com la rehabilitació del castell i amb esforços per garantir la continuïtat de la mostra Litterarum cercant ingressos externs. “Jo em resisteixo a liquidar Litterarum. El que hem fet és deixar una partida oberta al nou pressupost amb 100 euros, perquè ens dedicarem en cos i ànima a recercar qualsevol tipus d’ingrès extraordinari que ens permeti fer-hi front, possiblement amb un plantejament més modest i més curós”, ha assenyalat Piñol, tot desitjant que el Litterarum no es quedi sense l’edició del 2020.
Fes el teu comentari