“Per a què hi hagi un consens potent, hem d’actuar no només a la costa, sinó també als embassaments. És un moment propici perquè el govern de Catalunya i el de l’Estat espanyol demostren que els importa el delta de l’Ebre”. Així de clar ha parlat este dijous el portaveu de la Campanya pels Sediments. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Josep Juan Segarra ha reclamat que els ajuntaments i regants del Delta, però també les administracions de l’Estat i de la Generalitat, tinguen en compte la necessitat de fer una correcta gestió dels sediments que s’acumulen als embassaments. “I no serà només actuant a la costa que defensarem al Delta i la conca de l’Ebre, perquè no és només un problema del Delta: la gestió dels sediments i la seguretat de les preses afecta a tothom aigües avall”, ha afegit.
El portaveu de la Campanya pels Sediments ha assenyalat que els danys provocats pel temporal Glòria no són únicament a causa del canvi climàtic, i ha recordat que més del 95% dels sediments que haurien d’arribar al Delta es queden atrapats a les preses. “Veiem que este temporal ha sigut molt potent, ha sorprès per la intensitat que ha tingut. Segurament, s’ha d’entendre pel context del canvi climàtic; però això no és tot. És una qüestió també de planificació, de falta de planificació a la conca de l’Ebre, perquè el 96 o 98% dels sediments es queden atrapats als embassaments”, ha advertit. “Estem veient últimament molt de treball al voltant de la Taula de Consens pel Delta, formada per les comunitats de regants i els ajuntaments, que tenen propostes com els camins de guarda a les dos badies, que són obres que ja haurien d’estar fetes però no van arribar els pressupostos”, ha lamentat.
La plataforma de la Campanya pels Sediments no s’oposa a la construcció dels camins de guarda a les badies o el trasllat de sorra, com a mesures urgents. Però reivindiquen que la gestió dels sediments de la conca es posi al mateix nivell d’importància que la gestió del litoral. De fet, la Campanya dels Sediments demana que s’incloga una partida als pressupostos de l’Estat del 2020 per fer un pla de gestió dels sediments del pantà de Riba-roja. “Primer, s’han d’acabar d’analitzar els sediments amb profunditat i les comportes de fons de l’embassament, per saber en quina situació estan. I si no són operatives perquè deuen estar tapades pels sediments, s’han de posar en funcionament. No només per gestionar els sediments, sinó per la seguretat de tota la conca. Perquè no oblidem que tots els pobles que estan aigües avall de les preses depenen també de la seguretat de les preses”, ha reivindicat. Segons Josep Juan Segarra, este programa de gestió dels sediments “és una cosa urgent que ja hauríem d’estar reclamant davant de la ministra” de Transició Ecològica.
Finalment, el portaveu ha insistit en què també és important fer complir al pantà de Riba-roja les normatives de seguretat. I és que actualment no circula aigua per les comportes de fons de la presa, possiblement obstruïdes pels mateixos sediments, i això posa en perill tots els pobles del tram català de l’Ebre. També ha conclòs que és més car moure sorra amb camions que fer buidatges de l’embassament de Riba-roja. Segons ha dit, el cost de moure terres amb camions és força elevat, entre 10 i 20 euros el metre cúbic de sorra, mentre que fer buidatges del pantà i alliberar els sediments aigües avall costaria uns 50 cèntims el metre cúbic. “A més, hi ha unes empreses que tenen molt de poder, com ja sabem, com Endesa que gestiona els pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, i s’han d’aprovar lleis o protocols d’actuació per a que la forma de gestionar les preses permeti el pas dels sediments aigües avall. Sense que això signifiqui que hagin de deixar de produir energia elètrica. Poden gener electricitat i al mateix temps tindre la responsabilitat ambiental de deixar passar els sediments aigües avall i de garantir la seguretat de les persones que viuen aigües avall de la presa”, ha conclòs.
Fes el teu comentari