• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

Aprendre la lliçó del coronavirus

'Vivint la pandèmia hem d’aprendre la lliçó de la solidaritat, l’estalvi i preservar el mediambient, aplicant polítiques per corregir els errors comesos: hem de salvar vides humanes i, a la vegada, mantenir el benestar general'

per Anton Monner
19 d'abril de 2020
Reading Time: 3 mins read
0 0
0

Quan arriben les maldades és quan s’evidencien els malbarataments generalitzats. Des del moment d’integrar-nos a la UE van aflorar diners a dojo arribats de la caixa comuna d’una Europa rica, industriosa i productiva, i els diferents governs van creure que podien gastar milions i milions sense haver-los de tornar. I quan un particular, un banc, un Estat o una confederació d’Estats presten diners, ho fan per recuperar-los amb escreix, cobrant interessos o, eventualment, per aconseguir beneficis addicionals. Alemanya, la flor i nata d’una Europa creadora de riquesa per la força de la seva producció industrial i lleialtat disciplinada de les empreses, que prestava part dels guanys de la riquesa que creava i que tenia com a interessos les mercaderies que venia, s’ha cansat de fer de repartidora quan la seva economia també ha quedat tocada pel problema impensat del Covid-19. Vet aquí les dificultats d’injectar diners a fons perdut quan la crisi del virus ataca de fort a tot el món i les economies, fins i tot les dels països rics, grinyolen amb intensitat. Davant les dificultats han tancat l’aixeta i han dit prou de repartir diners de forma directa. Han acordat concedir crèdits beneficiosos pels receptors, des del Banc Central Europeu, a empreses i estats, però s’hauran d’amortitzar, carregant les responsabilitats adquirides per cadascú.

Europa té dos blocs d’estats ben diferenciats integrats dins la Unió; els del nord, actius, creadors de riquesa i bons administradors, i els del sud que durant els anys, amb menys estructura industrial, han crescut fortament gràcies als diners que els arribaven de l’estructura supranacional. Existia la diferència que es coneixia per “l’Europa de les dues velocitats”. Al sud s’incrementava el dèficit pressupostari, mentre els del nord estalviaven i els pressupostos estatals de cada any s’equilibraven a dèficit zero. Durant aquest període, Espanya com Itàlia augmentaven els deutes per complementar les ajudes directes que arribaven de la UE que servien per construir autovies, ferrocarrils i gran infraestructures, moltes d’elles innecessàries. Espanya n’ha estat l’exemple claríssim i el nostre endeutament en el conjunt d’Estat i particulars, triplica el PIB anual. Hem tingut la sort de no incrementar l’import de les amortitzacions pels baixos interessos aplicats per les autoritats monetàries desitjosos d’afavorir les economies.

Anunci

Des de la crisi del 2008, els crèdits s’han amortitzat però l’endeutament, més que estabilitzar-se, ha continuat creixent. Aquest fenomen ha sobrevingut, com a resultat de la globalització i l’aplicació del liberalisme econòmic que ha incrementat les desigualtats socials, i ha afavorit la contaminació ambiental que destrueix el planeta. Els molt rics cada cop ho són més, apareixen noves clapes de pobresa i la classe mitja es va diluint. Corrien els diners a dojo, tot resultava fàcil per tothom i les administracions es van abocar a macro construccions per guanyar les eleccions obviant els dèficits que comportaven. Amb tanta abundància la corrupció dels polítics, per pagar campanyes electorals o enriquiments personals, ha incrementat encara més els deutes estatals.

En aquest moment, l’economia mundial trontolla en conjunt i es preveu un crac dels més espectaculars de la contemporaneïtat. Per contrarestar-ho s’han d’injectar diners a l’economia per atendre en principi les necessitats bàsiques de la ciutadania però també la liquiditat de les empreses i dels autònoms. I d’aquí arriba el dilema quan els països rics tenen els pressupostos i dèficits estatals controlats. Davant la greu crisi que albira, no volen tornar a pagar “els plats trencats” i els descontrols dels països endeutats aportant diners de la caixa comunitària.

Davant aquest panorama, s’hauran d’aplicar mètodes de control i estalvi per restituir el deute i reduir els dèficits quan paradoxalment l’economia actual està basada en el consum desbordat. Els obrers necessiten treball, les empreses els cal comandes per donar-los feina, els estats han de recaptar impostos, els pensionistes cobrar cada mes i no es poden desatendre les necessitats bàsiques com són la sanitat i els serveis socials. Vivint la pandèmia hem d’aprendre la lliçó de la solidaritat, l’estalvi i preservar el mediambient, aplicant polítiques per corregir els errors comesos: hem de salvar vides humanes i, a la vegada, mantenir el benestar general. El malbaratament, queda clar, no és bo per ningú i cal aplicar noves formules per construir un món millor per tots.

ANTON MONNER és historiador i cronista de Gandesa.

Tags: AlemanyaAnton MonnerCoronavirusDiumengeMRFEconomiaEspanyaInternacionalOpinióSocietatUnió Europea

Anunci

Related Posts

‘L’Institut de Deltebre amb Carme Pallarés’
Diàleg

‘L’Institut de Deltebre amb Carme Pallarés’

fa 12 hores
Monner, expresident del CITE: ‘Tarradellas volia prendre l’aigua per a Barcelona’
Diàleg

‘La guerra de les Espanyes amb Catalunya de fons’, per Anton Monner

fa 5 dies
Matemàtiques recreatives dominicals (90)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (90)

fa 5 dies
‘La monarquia: luxe, censura i privilegis a costa del poble’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Bombes visibles i invisibles, quan la pau penja d’un fil’, per Diana Valimanya

fa 1 setmana
‘Electricitat de km0 amb Riegos y Fuerza del Ebro: la central elèctrica de Tortosa (II)’ per Fernando Jaime Soler
Diàleg

‘Electricitat de km0 amb Riegos y Fuerza del Ebro: la central elèctrica de Tortosa (II)’ per Fernando Jaime Soler

fa 2 setmanes
‘Hi ha cyborgs a la cantonada’, per Rafael Haro
Diàleg

‘Hi ha cyborgs a la cantonada’, per Rafael Haro

fa 2 setmanes
Matemàtiques recreatives dominicals (89)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (89)

fa 2 setmanes
Anton Monner: ‘A la Terra Alta fem llum per a un milió d’habitants, és incomprensible’
Diàleg

‘La miopia política del despoblament rural’, per Anton Monner

fa 2 setmanes
La feminista Marta Sans farà tàndem amb Lluc Ulldemolins a la CUP d’Alcanar
Diàleg

‘La nit dels prèmits’, per Marta Sans

fa 2 setmanes
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • Les oficines de transició energètica ebrenques s’associen per activar més projectes i ajuts per a les empreses
  • ‘L’Institut de Deltebre amb Carme Pallarés’
  • ‘La llotja dels tractes’, la nova campanya comercial per la Festa del Renaixement

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ