Sembla ser que la conscienciació ambiental ha arribat per a quedar-se, i ho ha fet de la mà de moviments de joves radicalment convençuts de la necessitat d’actuacions i canvis d’hàbits efectius i permanents de manera global. Per arribar a aquest punt, han fet falta anys d’incompliments sistemàtics dels diferents acords climàtics, acompanyats d’un excés de consum dels combustibles fòssils que, juntament amb una inacció permanent, ens han portat on som actualment: a l’emergència climàtica.
Hem de ser conscients que, probablement, la nostra sigui la darrera generació capaç de reconduir la situació actual. Per aquest motiu, cal apel·lar a la responsabilitat col·lectiva, des del grau d’influència i compromís individual, per contribuir a la millora de la sostenibilitat. És evident, però, que tot això ha d’anar acompanyat d’un compromís en les polítiques públiques que hem d’assumir les diferents administracions en benefici de la ciutadania.
En el cas de l’Ajuntament de Deltebre estem iniciant els treballs de redacció de l’Agenda d’Acció Climàtica, la qual ha d’esdevenir el full de ruta a seguir en les diferents accions de l’Ajuntament de Deltebre i que s’emmarca en l’esperit de l’Agenda 2030. Tanmateix, durant aquests darrers mesos hem anat desplegant diferents actuacions per fomentar la sostenibilitat i ser-ne exemple des de l’administració local.
Per exemple, actualment, l’aigua calenta de les instal·lacions esportives i del Centre Esportiu del Delta es produeixen mitjançant energia solar i biomassa. A banda, hem seguit amb el procés de renovació a LED de l’enllumenat de diversos carrers i edificis municipals. O hem inclòs bonificacions en les ordenances municipals a l’IBI per aquells immobles que aposten per l’autoconsum, o en l’impost de circulació per a vehicles híbrids o elèctrics. Tot això, sense oblidar les diferents campanyes de sensibilització, així com el foment de la conservació i neteja dels espais naturals i platges.
Paral·lelament, hem estat treballant en promoure totes aquelles accions encaminades cap a la transició energètica, apostant per aquelles energies renovables que ens permetin assolir la neutralitat de carboni. És essencial, per aconseguir una societat més sostenible, la producció d’energia a través de recursos naturals o de l’autoconsum. És per aquest motiu que en els propers mesos instal·larem més de 1.100 plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum en set edificis i equipaments municipals.
Aquestes plaques permetran fins a 3.700m2 de captació solar que facilitaran la producció d’electricitat pròpia i la reducció de l’impacte ambiental de l’activitat municipal en més de 76.000 Kg anuals d’emissions de CO2, el que suposarà un estalvi econòmic de més de 42.000€ anuals per al municipi. En aquesta mateixa línia, durant les properes setmanes també comptarem amb la instal·lació de carregadors per a vehicles elèctrics a Deltebre i Riumar.
En qualsevol cas, tenim per endavant molts reptes que hem de saber afrontar i que l’Agenda d’Acció Climàtica de Deltebre ha de donar resposta: la gestió dels recursos hídrics, l’estabilització de la petjada hídrica, l’aposta pel turisme sostenible i pel producte local i de proximitat, el foment continuat de la bicicleta, la millora de les infraestructures…és a dir, hem de fer d’aquesta Agenda un pla d’acció municipal, tant a nivell social com medi ambiental, per tal de mitigar els efectes de la crisi climàtica.
I és que l’emergència climàtica encara posa més de manifest la fragilitat del Delta de l’Ebre. Un territori que any rere any perd línia de costa a causa de la històrica inacció pública per part de les administracions competents. No podem permetre que el consens sorgit al territori, amb la Taula de Consens pel Delta, no tingui el suport per part de les administracions superiors amb actuacions urgents, decidides i contundents.
*JOAN LUCAS i BO és regidor d’Imatge de Poble, Polítiques Ambientals i Platges.
Fes el teu comentari