Qui ha aturat les obres per retirar el monument franquista de Tortosa? La magistrada del contenciós administratiu número 2 de Tarragona, en una providència signada el 28 de juny passat, ha ordenat paralitzar els treballs per retirar el monument franquista de la Batalla de l’Ebre. Ho ha fet a petició del Corembe, entitat que reclama mantenir i reinterpretar el monument, en compliment dels resultats de la consulta popular convocada el maig del 2016 per l’Ajuntament de Tortosa. Entre d’altres qüestions, el Corembe havia recorregut als jutjats la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament al Departament de Justícia, que és qui executa les obres a través de l’empresa pública CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció). De fet, el Corembe argumenta que el CIRE no té entre les seues funcions concórrer al projecte, tot destinant persones recluses a treballar en les tasques de retirada.
Per què arriba ara l’aturada cautelaríssima de les obres? El Corembe va reclamar mesures cautelaríssimes arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, qui divendres des de Miravet va confirmar l’avançament de les obres, inicialment previstes per al 18 de juliol. A més, les alarmes del Corembe es van encendre per la presència d’una excavadora treballant dilluns a la platja fluvial de Ferreries, per preparar els terrenys on ha d’instal·lar-se la grua de grans dimensions que ha de desmentellar el monument. Això va fer que el Corembe presentés un escrit de denúncia per demanar a la jutge l’aplicació de les mesures cautelaríssimes, entenent que l’execució de les obres podria esdvenir irreversible, si després la justícia els donava la raó. Tot i que l’argument jurídic pot semblar pueril, la jutgessa els ha fet cas. La paralització dels treballs previs, confirmats per la mateixa consellera de Justícia, es produirà mentre no es resolen les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament de Tortosa.
Com ha rebut el Corembe la decisió de la jutge? Bàsicament, amb prudència. “El termini serà breu i veurem què es decideix els pròxims dies”, ha apuntat el portaveu Joan Otero en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, tot apel·lant a la necessitat d’actuar “partit a partit”, a l’espera de les pròximes resolucions judicials. La providència està signada per la magistrada el 28 de juny, i l’Ajuntament de Tortosa la va rebre dimarts a primera hora. Ara, totes les parts disposen d’un termini de cinc dies per presentar les seues al·legacions. En declaracions a Canal 21 Ebre, un dels advocats del Corembe, Alejandro Fernández, també ha apel·lat “a la prudència” a l’espera de les properes resolucions judicials. Fernández també ha recordat que hi ha tres procediments contenciosos administratius en marxa, tot i que fins ara cap jutge no havia ordenant l’aturada dels treballs.
Què ha dit la consellera de Justícia? De moment, Ciuró manté la calma i també la data del 18 de juliol per a l’inici dels treballs de desmantellament del monument franquista. En declaracions a Ser Catalunya, la nova consellera ha dit que creu que que la paralització judicial no alterarà els plans del Departament de Justícia. “Vull pensar que d’aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho, perquè és un monument feixista”, ha dit Ciuró.
Com ha rebut la notícia la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes? L’entitat, que fa anys que lluita per la retirada del monument, ha reclamat al govern català i a l’Ajuntament de Tortosa una “resposta ferma” per desencallar el conflicte judicial. Així, confia que les dos administracions “responguin amb celeritat” els requeriments del jutjat del contenciós administratiu número 2 de Tarragona, perquè es puga complir amb el calendari previst. A través d’un comunicat, han recordat que la retirada es farà aplicant la Llei de Memòria Històrica de l’any 2007. A més, afegeixen que el monument està inclòs dins del catàleg de símbols franquistes del propi Ajuntament de Tortosa, que precisament es va crear per donar compliment a una sentència del mateix jutjat. De fet, la comissió reitera que el monòlit va ser descatalogat el novembre de 2020 pel ple municipal, i que per tant ja no es considera com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, quedant així exclòs de qualsevol de les categories de protecció legals.
Què diu l’Ajuntament de Tortosa? L’alcaldessa, Meritxell Roigé, s’ha rentat les mans davant de l’última polèmica sobre el monument franquista. Roigé ha recordat que és la Generalitat qui estava executant les obres prèvies a la retirada del monument. Segons Roigé, el consistori “no pot fer res” davant l’aturada dels treballs que ara ha ordenat el jutjat, i per tant caldrà esperar a la resolució de les mesures cautelars. Roigé ha insistit que l’Ajuntament de Tortosa va atorgar la llicència d’obres com a acte reglat, i en compliment de la normativa legal, però que no té la competència de l’actuació. Este dimarts, abans de conèixer la providència de la jutgessa, Roigé va demanar una retirada ‘respectuosa’ amb totes les opinions, i va reiterar la petició perquè la Generalitat i l’Estat facen una passarel·la de vianants a la pilastra buida, així com la cessió de peces del monument per a la seua museïtzació
Quines opcions hi ha que la jutgessa acabe impedint la retirada del monument? Segons fonts coneixedores del cas, en realitat hi ha “moltes opcions” que en pocs dies la jutgessa del contenciós de Tarragona dicte la suspensió de les obres, tenint en compte que a la mateixa providència dictada el 28 de juny adverteix al Departament de Justícia que hi ha jurisprudència del Tribunal Suprem d’aturar aquelles actuacions que poden provocar danys irreversibles. Segons remarquen, això és un detall estrany en este tipus de resolucions, i per això algú podria pensar que la magistrada estaria prejutjant els fets. Les mateixes fonts apunten que, en el pitjor dels casos, la suspensió de les obres per part de la jutge podria allargar la batalla judicial durant un any més, donant també per suposat que la Generalitat no ha fet cap error de tràmit a l’hora d’adjudicar els treballs de retirada del monument.
I d’aquí a un any, què pot passar? La clau de tot plegat és que el monument franquista de Tortosa ja no és considerat Bé Integral del Patrimoni Cultural Català. Des del novembre del 2020, després que ho aprovés el ple de l’Ajuntament i posteriorment la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE), el monument ja no s’inclou en cap de les tres categories de protecció incloses a la Llei del Patrimoni Cultural Català. Si no s’hagués descatalogat el monument, tot i el seu caràcter feixista, podria considerar-se una excepció a la llei de Memòria Històrica del 2007. Així, amb la modificació definitiva del POUM va suprimir-se la fitxa 0154, corresponent al monument, del catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de Tortosa. A més, l’informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) tampoc contenia cap objecció a l’eliminació del monument, situat al mig del riu Ebre des del juny del 1966.
Fes el teu comentari