Unes 200 persones s’han concentrat aquest dijous al vespre a Tortosa per defensar la permanència del monument franquista al mig del riu Ebre. Després d’aconseguir que un jutjat del contenciós administratiu de Tarragona aturés cautelarment fa una setmana les obres de desmantellament, el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (Corembe) ha sortit al carrer per demanar la mobilització dels partidaris del monòlit i també recursos econòmics per continuar fer front a la lluita als tribunals. Han tornat a reclamar el suport del govern municipal de Tortosa a la seva posició i, més enllà de reivindicar-lo com un monument “per la pau i la concòrdia”, han negat el seu caràcter franquista i feixista.
“Estem contents: pensàvem que al mes de juliol no vindria massa gent i ens hem sorprès gratament perquè hem mantingut l’assistència a l’altra concentració”, ha valorat la portaveu del Corembe, Consol Cordero, que també ha exercit de conductora de l’acte. Amb una posada en escena discreta, els col·lectius que defensen el monòlit franquista i la seva reinterpretació han volgut novament reivindicar la “majoria” obtinguda en la consulta de 2016, en la qual la reinterpretació va obtenir dos terceres parts dels vots (5.755), però amb una participació inferior al 30%.
Diverses persones sostenien cartells amb les lletres de “Salvem lo monument”, el lema que ha presidit la concentració, convocada al passeig de l’Ebre de Ferreries. Just al costat del riu i a pocs metres del monòlit, el portaveu del Corembe, Joan Otero, ha desgranat novament les virtuts artístiques i ha assegurat que, originàriament, no va ser dissenyat per glorificar el franquisme i el feixisme. A aquesta tesi s’hi ha sumat també el periodista Daniel Arasa en el seu parlament.
Cordero, exregidora del govern socialista que va catalogar el monòlit l’any 2003, ha qüestionat també el paper del govern municipal de Junts per Tortosa –actualment PDeCAT- i el PSC, a qui ha retret no respectar el resultat de la consulta i la suposada majoria dels partidaris del manteniment.
Alçada sobre un banc del mateix passeig vora la platja fluvial on van començar fa unes setmanes les obres prèvies per a la retirada, la portaveu del Corembe ha apel·lat als partidaris que no es manifesten públicament a favor perquè reivindiquin la seva posició. No només això, també perquè aportin recursos econòmics per mantenir la lluita jurídica a favor del manteniment del monument. Durant l’acte, els participants han pogut comprar les camisetes de colors blau fosc i roig amb la silueta del monòlit dissenyades també per captar fons.
“Nosaltres no som un partit polític antisistema que ens agrada tenir els recursos del sistema per anar en contra de la gent i per anar en contra de la minoria de gent que va votar a la consulta del 2016. Som gent del poble, de diferents ideologies i diferents creences, que volem lluitar per un sol objectiu: que aquest monument de la batalla de l’Ebre sigui reconegut com un monument per la pau i la concòrdia a la ciutat de Tortosa i també a Catalunya”, ha tancat.
Diumenge a la nit, 18 de juliol -data d’inici de les obres prevista inicialment pel Govern-, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes ha convocat també a Tortosa un acte per reclamar que es faci efectiu el desmantellament. // Via ACN i Canal 21 Ebre.
Fes el teu comentari