• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

47 anys després, aquí i allà

per Toni Gallardo
27 de novembre de 2022
Reading Time: 4 mins read
0 0
0
47 anys després, aquí i allà

Una imatge de l'arribada de Franco a Tortosa en el seu vehicle oficial, el dia de la inauguració del monument. // ARXIU.

47 anys després de la mort de Hitler, Alemanya era un país en plenitud democràtica i pròsper. S’havia reunificat poc abans, després de la caiguda del Mur de Berlín, i els guanyadors de la Segona Guerra Mundial, que encara controlaven el cotarro, si més no teòricament, no hi van poder posar cap objecció.

Perquè Alemanya no era la mateixa que el 1945, ni de bon tros. La neteja del nazisme va ser molt imperfecta, però el país havia fet un digestió, especialment difícil, per acceptar el seu passat i reparar en el possible el mal que havia fet.

Anunci

De vegades, la cosa era tan senzilla com vestir la policia de colors clars i, a l’exèrcit, evitar les gorres de plat i les botes altes. Poden semblar detalls secundaris, fins i tot una rucada, però feia palès que Alemanya no es volia semblar en res, ni en les qüestions de mera estètica, amb el que havia passat. És més, fa molt que no consideren que prohibir l’exhibició de determinats símbols vagi en contra de la llibertat d’expressió. Els monuments de la vergonya van ser del primer a caure…

I els pots dir censors, que et contestaran que la seva història se la saben ells. Això si et contesten…

Algun d’aquests aspectes d’”aparences” s’ha relaxat una mica, a títol de recuperar tradicions alemanyes molt antigues i anteriors al nazisme. I igual això implica algun risc. Però quan Merkel va disoldre algunes unitats policials i militars en les quals l’ambient era escassament democràtic, per dir-ho fi, va quedar clar que la intenció continuava vigent. 

Per descomptat, en tot aquest procés, que ha durat dècades, d’errors n’hi ha gut molts. Inclosos els derivats de la gestió de la segona tirania consecutiva, la comunista, sobre la part est del país. Però una mica d’empatia, si us plau, que el mal de panxa era espectacular, fins i tot per duplicat. La diferència és que els alemanys han gosat posar-s’hi de debò

No és sobrer recordar que l’equiparació territorial esperable després de la reunificació, més en un sistema federal, encara no s’ha aconseguit. Però el sistema funciona bé i, tard o d’hora reixirà. Perquè està dissenyat per tenir èxit a llarg termini, encara que costi a arribar-hi. I tot plegat, malgrat o gràcies al fet que un federalisme del tot simètric fos imposat pels antics enemics d’Alemanya perquè un sistema descentralitzat dificultaria l’aparició d’un nou Hitler.

Part d’aquest èxit institucional rau en el sistema judicial. Setze tribunals descentralitzats fent de Tribunal Suprem són millors o pitjors que un únic Suprem? Dit d’altra forma, setze castes judicials són millors que una de sola, focalitzada a la capital? Doncs igual no, però cap de les petites castes esdevé el monstre enorme en actiu a contrades més properes.

Segurament perquè el sistema alemany en general, no tan sols el judicial, està basat en un principi senzill: Verhältnismäßigkeit und Gleichgewicht (proporcionalitat i equilibri). Principi que funciona més que raonablement gràcies a una arquitectura institucional molt ben dissenyada, fins i tot més que gràcies a una cultura política que, no obstant, també hi és. I tant sòlida una com l’altra.

Però és que, en general, molts dels conceptes de la política europea dels segles XIX i XX no porten noms alemanys per casualitat. Per exemple, “Realpolitik” o “Grosse Koalition”. No sempre ha estat a fi de bé, ja que el tòpic del cap quadrat, real com ell mateix, ha fet un mal immens. Però que en l’Alemanya posterior a la Segona Guerra Mundial hi ha un esperit pràctic i eficaç, fruit de dures lliçons de la història, no es pot pas negar.

És qye han estat tan flexibles i adaptables que han fet canvis constitucionals a raó d’un per any. Sense que es produís cap naufragi ni els anuncis de la fi del món que tindríem a altres paratges.

I per què tota aquesta discursiva sobre Alemanya i el seu passat recent? Doncs perquè aquest 20 de novembre del 2022 ha fet 47 anys de la mort de Franco. I és molt pertinent plantejar-se què ha canviat realment aquí i allà, en el mateix nombre d’anys des del final de les respectives dictadures. I igual resulta que la comparativa és dolorosa.

Tot plegat demostra que hi ha una diferència entre els països en els quals el feixisme va ser derrotat, i els països en què no. Sí. Però en estricta justícia, també cal dir que cada país, societat o grup humà és responsable de trencar amb un passat desgraciat o de quedar-s’hi ancorat amb els més diversos maquillatges, incloses rèmores impresentables. No sé si això darrer és com per a treure gaire pit.   

*TONI GALLARDO és comunicador.

Anunci

Related Posts

‘El Col·lapse’ per Jesús Gellida
Diàleg

‘La Remilitarització del Vell Continent’, per Jesús Gellida

fa 16 hores
Matemàtiques recreatives dominicals (91)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (91)

fa 16 hores
‘Natros, les dones’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Tot comença quan deixem d’escoltar la terra’, per Diana Valimanya

fa 16 hores
Monner, expresident del CITE: ‘Tarradellas volia prendre l’aigua per a Barcelona’
Diàleg

‘El finançament singular amb poques esperances’, per Anton Monner

fa 16 hores
‘L’Institut de Deltebre amb Carme Pallarés’
Diàleg

‘L’Institut de Deltebre amb Carme Pallarés’

fa 3 dies
Monner, expresident del CITE: ‘Tarradellas volia prendre l’aigua per a Barcelona’
Diàleg

‘La guerra de les Espanyes amb Catalunya de fons’, per Anton Monner

fa 1 setmana
Matemàtiques recreatives dominicals (90)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (90)

fa 1 setmana
‘La monarquia: luxe, censura i privilegis a costa del poble’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Bombes visibles i invisibles, quan la pau penja d’un fil’, per Diana Valimanya

fa 2 setmanes
‘Electricitat de km0 amb Riegos y Fuerza del Ebro: la central elèctrica de Tortosa (II)’ per Fernando Jaime Soler
Diàleg

‘Electricitat de km0 amb Riegos y Fuerza del Ebro: la central elèctrica de Tortosa (II)’ per Fernando Jaime Soler

fa 2 setmanes
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • ‘La Remilitarització del Vell Continent’, per Jesús Gellida
  • Matemàtiques recreatives dominicals (91)
  • ‘Tot comença quan deixem d’escoltar la terra’, per Diana Valimanya

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ