La construcció del nou pavelló poliesportiu del barri del Rastre, al recinte de l’antic col·legi de Sant Josep, serà la primera pedra per donar vida al conjunt dels Josepets. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l’arquitecte Josep Camps han avançat este dimecres alguns dels aspectes més rellevants de l’actuació. El pavelló s’ubicarà en una part de les antigues aules, a tocar del carrer Callao, que actualment presenten un estat de ruïna. Des d’este punt s’accedirà al vestíbul amb una distribució que enllaçarà directament amb la resta d’edificis del complex dels Josepets, que es mantindran per a nous usos. Esta distribució facilitarà que les futures actuacions que impulse l’Ajuntament al complex puguen anar activant la resta de l’equipament al llarg dels pròxims anys.
Roigé ha remarcat que, amb la construcció del pavelló, s’assoliran diferents objectius importants per a la ciutat. “D’una banda, podrem recuperar este antic col·legi, del qual vam obtindre la cessió gratuïta per part de la Germandat de Sacerdots Operaris per tal que pogués ser utilitzat amb finalitats esportives, socials i culturals; d’una altra, també podrem donar resposta a l’elevada demanda d’equipaments esportius que tenim, per la intensa activitat de clubs i entitats esportives de la ciutat; però, sobretot, ens servirà per a portar molta més activitat al nucli antic, que farà que hi haja més vida fora de l’horari de l’administració pública”, assenyala l’alcaldessa.
Per la seua banda, l’arquitecte Josep Camps, que com a antic estudiant dels Josepets coneix el complex, remarca que la construcció del pavelló és “una oportunitat” per a impulsar la rehabilitació social del barri, i també per a connectar l’edifici d’una manera més integrada amb l’entorn natural i l’associat a les muralles.
El pavelló se situarà de manera perpendicular al carrer Callao, entre mig de l’edifici principal, on hi ha els antics dormitoris i la capella de Mossèn Sol, i la resta d’edificis educatius i de l’antiga església. El mateix accés al pavelló des del carrer Callao connectarà amb tots estos edificis existents, que es mantindran per a altres usos. El pavelló també connectarà, per la part de darrera, amb les altres parts del recinte educatiu, on hi havia els patis i les diferents pistes esportives. Pel que fa a l’estructura, comptarà amb grans finestrals i amb una estructura exterior de fusta i de vidre per tal d’integrar-se amb l’entorn.
Actualment, l’Ajuntament està redactant el projecte executiu de l’enderroc de la part afectada així com del projecte de construcció del pavelló. Paral·lelament, s’està a l’espera que s’aprove la modificació puntual del POUM, per tal de descatalogar la part de les aules, ara en ruïna. Per tot plegat, la previsió és que l’enderroc es puga iniciar durant el primer semestre del 2023 per tal que tot el pavelló estiga finalitzat al 2024.
Segons Roigé, el pavelló també podrà donar resposta a les necessitats de les associacions de veïns del Rastre, de Santa Clara i del Centre-Nucli Històric en moments puntuals quan necessiten dur a terme les seues activitats. Per tal de poder fer les obres, l’Ajuntament de Tortosa ja ha incorporat al pressupost municipal l’aportació d’1,5 milions d’euros provinents dels pressupostos generals de l’Estat del 2022, aconseguits a través d’una esmena del PDeCAT durant la negociació pressupostària.
Fes el teu comentari