El Museu d’Història de Catalunya és l’escenari, del 30 de març a l’1 d’octubre, de l’exposició ‘Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX’. I és que el segle XX del nostre país també va ser explicat i dibuixat per dones ninotaires. Per tant, l’exposició és una selecció d’obres de més de 30 il·lustradores vinculades a Catalunya per naixença o residència, com ara Pilarín Bayés, Roser Capdevila, Carme Solé Vendrell, Lola Anglada, Purita Campos o Trini Tinturé, que acaba de ser reconeguda amb el Gran Premi del Comic Barcelona. També d’altres potser menys conegudes com Rosa Galceran, Odile, Fina Rifà, Mariel, Lisi Martín, Montse Toboella o Isabel Bas, tot i que va ser una de les poques dones que va treballar a la revista TBO.
Segons el Museu d’Història de Catalunya, les peces exposades han estat triades en funció de la qualitat, la representativitat o la raresa. “S’hi ha donat tanta importància al dibuix original com al material imprès, ja que els treballs van ser concebuts perquè els destinataris els consumissin ja editats”, afirmen al web. És el cas, per exemple, de la portada i el dibuix original en tinta xinesa de Pilarín Bayés per a ‘El Zoo d’en Pitus’, el llibre de Sebastià Sorribes publicat el 1966. El dibuix forma part de la col·lecció de la Biblioteca de Catalunya, que conserva més de 50 dibuixos originals d’esta autora. La mateixa Pilarín Bayés penjava fa uns dies un vídeo al seu perfil d’Instagram, per reinvidicar el paper de les dones il·lustradores, massa sovint invisibilitzades, només pel fet de ser dones.
La mostra permet reconèixer el mèrit de totes estes professionals, les quals van treballar a pesar de les dificultats pel fet de ser dones i amb molt pocs drets laborals reconeguts, però que, malgrat tot, no van parar de dibuixar i van arribar a gestar una producció extensa, diversa i ben feta. Quasi tots els documents exhibits són del fons de dibuixos originals de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya; un conjunt de documents de gran valor, tant per la qualitat com per l’amplitud, que inclou peces d’aquestes artistes, representades de manera més o menys vasta. La resta, un 5% dels documents mostrats, prové d’altres fons públics, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya o la Filmoteca Española, col·leccions privades vinculades al Museu del Còmic, o les pròpies autores.
L’entorn de l’exposició evoca una ciutat del segle XX amb tres àmbits principals, on es podien adquirir aquestes edicions gràfiques: la Llibreria, la Papereria i el Quiosc. Per accedir-hi, cal transitar per carrers amb botigues especialitzades (decoració, joguines, música, queviures i litúrgia), acadèmia de belles arts i d’idiomes, escola, cinema, biblioteca, etc., on també hi ha realitzacions d’estes artistes. El recorregut posa nom i cognom a les creadores de treballs icònics o simplement quotidians del segle passat. Les obres triades, doncs, no són presentades seguint cap criteri cronològic ni d’autoria, sinó disposades temàticament i agrupades en els espais que els eren propis.
A Twitter, la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona ha penjat un interessant fil sobre l’exposició, que ens ha posat sobre la pista d’una exposició que hem de visitar en alguna de les nostres visites a la capital.
Ens ha agradat molt:
— Bib. Comunicació i Hemeroteca General UAB (@bchgUAB) April 11, 2023
L’exposició “Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX” de la @BiblioCatalunya al @mhistoriacat.
Reconeixement a 35 creadores que van publicar les seves il·lustracions en llibres, revistes, còmics, cartells, postals…https://t.co/pSisUhGrru
(1/2) pic.twitter.com/psJ4Jo1Eqd
De la mateixa manera, també podeu escoltar el podcast que han preparat des de la Biblioteca de Catalunya.
Fes el teu comentari