Grues i operaris treballen des de dilluns al fossar del Sitjar, als peus de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), uns treballs de neteja de les muralles previs a la instal·lació de la infraestructura metàl·lica i provisional que tindrà tres pisos i capacitat per a 400 vehicles. Les obres s’allargaran quatre mesos i mig i els problemes d’estacionament i mobilitat es compensaran amb un bus llançadora que passarà pels principals pàrquings gratuïts de la ciutat. Aquest enllaç s’ha encaixat als canvis de torn dels professionals per als quals s’ha creat una aplicació per compartir vehicle privat. És també una aposta per la sostenibilitat que “seria bo que continués en el futur”, ha reivindicat la directora de l’HTVC, Maria José Rallo.
Tant la directora de Salut i gerent de l’ICS a les Terres de l’Ebre, Íngrid Roca, com la directora de l’HTVC, Maria José Rallo, han celebrat l’inici de les obres del nou aparcament provisional del fossar del Sitjar, una primera actuació que enceta el projecte d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta.
Aquesta setmana els operaris han buidat i arrangen el fons del fossar, que fa d’aparcament del centre hospitalari des de fa anys, i amb el suport de grues, els opoeraris han començat a netejar la vegetació i la brutícia acumulada a les muralles de l’espai – declarat BCIN- on s’instal·larà el nou aparcament de tres plantes.
Els treballs, com ha apuntat Roca, s’allargaran 18 setmanes i s’han iniciat amb uns mesos de retard –estava previst al març – perquè Cultura i també la comissió d’experts han definit “recomanacions” i “ha esmenat certes consideracions tècniques” per “vetllar pels elements patrimonials”. “En aquest sentit, estem tranquils, perquè hem fet cas als experts i aquesta comissió farà seguiment en tota l’execució de l’obra”, ha garantit Íngrid Roca.
Nou edifici i pla funcional
Quan l’aparcament estarà llest, començarà la construcció del nou edifici annex, d’uns 10.000 metres quadrats, que es construirà davant de l’actual edifici hospitalari del Verge de la Cinta. Els dos immobles es connectaran amb una passarel·la per l’entrada principal i es donarà “accés des del centre de la ciutat” amb un ascensor urbà. El nou edifici annex albergarà l’àrea quirúrgica, tota la part d’esterilització, farmàcia i l’hospital de dia.
La gerent de l’ICS ha recordat que l’ampliació “és una reivindicació de fa molt temps per part dels professionals” que necessiten “disposar d’unes instal·lacions adients i adequades” i que ha de permetre “millorar la qualitat assistencial” dels usuaris. “Estan molts satisfets que per fi comencem a materialitzar recursos al territori, que és una necessitat de present, i que en paral·lel treballem per aquest nou hospital de referència a l’Ebre, que no és tan sols voluntat del Departament de Salut i de Govern sinó que hem passat a l’acció, a la concreció. No són només bones paraules”, ha afegit Roca.
La directora Salut ha avançat que ultimen el pla de dimensionament, la primera part del pla funcional del nou hospital de referència a l’Ebre, el document de “necessitats, projecció de població i de la nova cartera de serveis que ha de contemplar”. Íngrid Roca ha assenyalat que el pressupost de 2023 inclou una partida per fer l’encàrrec a Infraestructures.cat de l’estudi de la idoneïtat dels terrenys i la segona part de la redacció del pla funcional. Roca ha recordat que cal enllestir la cessió dels terrenys, “que està pendent”.
Més busos i vehicle compartit
Per facilitat l’accés a l’hospital de professionals i usuaris mentre es fa el nou aparcament, s’han pres diferents iniciatives. D’una banda, s’ha reforçat el servei de transport públic amb un bus llançadora que passa per totes grans àrees d’aparcament gratuït de Tortosa, com el Betània, Temple, Remolins, o el nou aparcament de Renfe.
Aquests busos s’han adaptat perquè coincideixen amb els canvis de torn dels sanitaris. Per exemple, s’ha posat un bus que surt de Tortosa a quarts de deu de la nit i torna a baixa de l’hospital a un quart d’onze per fer el relleu del torn de tarda i nit. També s’ha habilitat una aplicació perquè comparteixin vehicles privats, “un BlablaCar de l’ICS”.
Respecte dels pacients, quan reben el missatge de recordatori de les seves visites, també reben un enllaç on poden trobar totes les indicacions per accedir al centre en transport públic, a peu, o amb vehicle privat. Maria José Rallo, directora de l’HTVC, ha apuntat que s’ha reforçat l’atenció dels zeladors a la porta principal del centre perquè ajudin les persones amb mobilitat reduïda. En aquests casos, es recomana als usuaris que vinguin amb dos acompanyats perquè un els ajudi a arribar a la visita o prova mentre l’altre busca aparcament. Finalment, s’han traslladat moltes visites de consultes externes a la tarda per esponjar l’arribada de pacients.
Fes el teu comentari