Fa pocs dies el Parlament de Catalunya aprovava arran d’una moció d’Esquerra Republicana, rebutjar la construcció de les línies de molt alta tensió (MAT) de l’empresa privada Forestalia; Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i Laluenga-Isona, les quals haurien d’unir energèticament l’Aragó amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El rebuig del Parlament va tenir el suport d’Esquerra, Junts, CUP i Comuns mentre que el PSC es va abstenir en aquest punt i va votar en contra d’exigir al govern de l’Estat, que és el competent, lleialtat institucional amb les decisions del Govern català, el qual havia dictat informes de biodiversitat desfavorables sobre aquestes MATs privades.
A més, també Esquerra Republicana hem demanat la compareixença al Parlament, dels responsables de Forestalia i els seus assessors Felip Puig, Josep Grau i Pere Palacín. Dos exconsellers convergents; Felip Puig, de Medi Ambient, de Política Territorial i Obres Públiques, d’Interior i d’Empresa i Ocupació; i Josep Grau, d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que conjuntament amb l’exdirector d’Energia, Mines i Seguretat Industrial cessat pel president Quim Torra, han visitat en representació de Forestalia més de 40 ajuntaments afectats pel traçat de les línies.
En aquestes trobades Puig, Grau i Palacín tenien per objectiu explicar les bondats d’aquestes MATs i oferir-los importants compensacions econòmiques per no oposar-se al pas pel seu terme municipal d’aquestes línies. Les quals, malgrat tenir l’origen renovable de l’energia que es produeix, s’emparen en un model de producció i distribució d’energia de grans oligopolis donant així continuïtat a l’actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera en el cost de l’energia.
Les línies MATs i d’evacuació de Forestalia tenen la intenció de recórrer el país al llarg de 338 km, amb torres de més de 60 metres d’alçada, afectant 74 municipis i 13 comarques. Una d’aquestes línies, la Valmuel – Begues, de 180 quilòmetres, impacta directament a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, concretament els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, La Fatarella, Ascó, Móra d’Ebre i Garcia.
Aquesta MAT té una greu afectació sobre el paisatge, espais agraris i de retruc en els productes que allí s’hi conreen. Sense oblidar que estem parlant d’unes comarques, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, que ja acullen centrals nuclears i una gran concentració de parcs eòlics, i també fotovoltaics, fet que les ha convertit en les principals productores d’energia del país.
Aquestes línies privades MAT, que es volen imposar des del govern espanyol del PSOE, són contràries al model energètic renovable, sobirà, democratitzat i amb equilibri i complicitat territorial que Esquerra Republicana vol, treballa i reivindica per a Catalunya. Rebutgem un model que beneficia els grans oligopolis, que no es correspon al model energètic català; no respecta la veu dels veïns i institucions; ni respon a l’interès general, i que a més, restringeix el transport i evacuació d’energia generada només a una única empresa, Forestalia.
Denunciem projectes privats com el de Forestalia, que beneficien uns interessos econòmics molt determinats, els de sempre, en detriment de la majoria, i que comporten un atac a la nostra sobirania
Cal deixar clar que l’impuls de les energies renovables no es pot fer d’esquena al territori i encara menys en funció d’interessos privats de corporacions que únicament contemplen com a objectiu els guanys econòmics, prioritzant-los per sobre de qualsevol altra consideració social, ambiental o de mínima sostenibilitat, i que amb els seus enormes canals de transport d’aquestes energies, com és el cas de Forestalia, comporten greus efectes i externalitats negatives sobre la nostra pagesia, el paisatge i el medi natural.
*MARIA JESÚS VIÑA és diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya al Parlament.
Fes el teu comentari