L’equip de govern de Tortosa ha acusat l’exalcaldessa, Meritxell Roigé, de traspassar línies roges i adoptar el discurs de l’extrema dreta. La portaveu de Junts per Tortosa preguntava dilluns sobre la gestió del padró municipal, i alertava d’un increment de més de 2.000 persones en un any, el 95% dels quals inmigrants. La regidora de Serveis Socials, Dolors Bel, l’ha acusat de mentir amb les dades. Segons el padró, la població només hauria crescut en poc més de 720 persones. “La població de Tortosa entre el juliol de 2023 i el març de 2024 ha crescut en 729 persones, no és cert que tinguem més de 2.000 habitants més a la ciutat. La senyora Roigé només compta les altes d’empadronament, però no té en compte les baixes, que són fonamentals per conèixer quina és la població real. Perquè entre les baixes hi ha persones que marxen de la ciutat, nacionals i no nacionals, i defuncions, i evidentment s’han de tenir el compte”, ha afirmat Bel.
“El març de 2024 la població immigrant a Tortosa representava un 23,84% del total, un percentatge que el juliol del 2023 era del 22,70%. Tortosa ja estava per sobre de la mitjana catalana. Respecte l’increment de la població immigrant és de l’1,18%. Si mirem quin va ser el creixement de població immigrant el mateix període de l’any anterior, va ser del 1,21%. En este cas, entre el juliol de 2022 i el març de 2023, les 513 persones que va créixer la població, la totalitat van ser no nacionals”, ha afegit la regidora.
Així, Bel també ha precisat que l’Ajuntament no discriminarà ningú i complirà amb la llei. “Volem deixar clar que l’Ajuntament compleix la llei pel que fa a l’empadronament de les persones, que és un dret i una obligació, sigui quina sigui la nacionalitat i situació administrativa de les persones. El padró és el registre de les persones que viuen en un municipi i l’Ajuntament té l’obligació de respondre les sol·licituds d’empadronament. Si en el termini de tres mesos no es respon la sol·licitud per part de l’Ajuntament, s’entén que la petició queda acceptada”, ha remarcat. “Recordem l’Ajuntament de Tortosa va ser requerit el 2010 pel Síndic de Greuges per incompliment del marc normatiu en matèria d’empadronament, amb l’alcalde Ferran Bel al capdavant. Llavors s’obligava a tenir la cèdula d’habitabilitat per accedir al padró d’habitants, actuant fora del marc legal i vulnerant drets en el procés d’empadronament. -Este govern no vulnerarà els drets de cap persona”, ha sentenciat la regidora de Serveis Socials.
Quant al col·lapse al Servei d’Atenció a la Ciutadania, Bel ha matisat les paraules de la portaveu de Junts, i ha assegurat que el SAC està tensionat per la coincidència d’altres tràmits administratius. “La senyora Roigé fa una associació entre creixement de població immigrant i més usuaris a Serveis Socials. I esta correlació no és real. Serveis Socials no atén només la vulnerabilitat econòmica, sinó que hem de tenir en compte que tenim una població cada vegada més envellida que també és usuària: servei atenció domiciliària, teleaassistència…” Tot seguit, Bel ha remarcat que el col·lapse de Serveis Socials no és pels empadronaments, “sinó per l’increment registrat arran de la pandèmia, moment des del qual ha augmentat el volum de feina i no els recursos humans destinats”. “Treballarem per resoldre esta situació, un problema que també pateixen altres departaments de l’Ajuntament”, ha assegurat.
“I finalment, apuntar que les cues al SAC no és cert que siguin per persones que venen a empadronar-se a la ciutat, sinó que han estat en dies puntuals per tramitar els ajuts al lloguer d’habitatge, unes cues que s’han produït a este Ajuntament i a la resta d’administracions que feien el tràmit”, ha conclòs Bel.
Segons les últimes dades del padró que es poden consultar al web de l’Ajuntament de Tortosa, actualment hi ha empadronades 36.815 persones, el que són 1.239 més que el 2023, i 1.846 més que el 2022.
Fes el teu comentari