• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Actualitat

‘Josep Maria Simó i la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre’, per Gabriel Perles

per Opinió
9 de juny de 2024
Reading Time: 5 mins read
0 0
0
‘Josep Maria Simó. L’urbanisme a Amposta en els anys de la Transició’, per Gabriel Perles

Josep Maria Simó, fotografiat a Amposta. // CEDIDA.

El delta de l’Ebre és un territori de més de 300 quilòmetres quadrats amb un gran valor mediambiental i patrimonial on ha estat possible conviure la naturalesa, amb harmonia, conjuntament amb un assentament humà i una explotació agrària en gran part del delta. A partir dels anys 70, va començar un canvi de mentalitat i de prioritats. Fins a aquests anys, la transformació de les zones humides i erms en terra de cultiu havia estat fonamental; a partir d’aquesta data es va passar a valorar la conservació del medi natural de les zones inundables i, per tant, de la flora i fauna, per davant de la transformació en terrenys cultivables.

Durant anys, els espais naturals del delta (les basses, el trabucador, el fangar) havien estat uns espais sense ús específic; en tot cas s’utilitzaven com a coto de caça o de pesca, utilitzades moltes vegades per minories de fora del territori o per alts funcionaris de l’administració de l’Estat, amb la col·laboració de col·legues seus del delta. L’exemple més clar fou la Casa de Fusta o Verda, coneguda també com la casa dels “senyors”, per l’ús que se’n feia.

Anunci

Les zones humides i les infraestructures del territori estaven sota el control quasi absolut dels delegats provincials de Medi Ambient, del IRYDA (Pérez Muelas) o de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (oficines centrals a Zaragoza), tots ells depenent del Govern de l’Estat. Dels delegats provincials depenia la gestió i administració de la caça i pesca així com la gestió dels temes agraris i els possibles ajuts a l’activitat agrària. Aquesta gestió la portaven, en part, a través d’entitats com eren les cambres arrosseres o les Comunitats de Regants.

Els delegats provincials i entitats agràries tenien més poder al delta que els propis ajuntaments.

Aquest canvi de mentalitat coincidia amb el canvi democràtic, i l’aparició dels partits polítics, sindicats, organismes autònoms com el Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre i, finalment, la constitució del primer Parlament de Catalunya de l’època actual i posteriorment la constitució dels nous Ajuntaments.

Pot ser el primer organisme on es va començar a parlar de la possibilitat d’alguna figura legal de protecció del medi ambient fou el Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre, en el qual estàvem representats totes les forces democràtiques de les comarques de l’Ebre. En aquell moment, en un estat embrionari, ja es va parlar que les zones a protegir eren una part del Delta, del riu i dels Ports.

Una vegada constituïts els ajuntaments democràtics, l’Ajuntament d’Amposta, conjuntament amb la Unió de Pagesos i amb el suport de persones que estaven al voltant del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre, es va començar a promoure la possibilitat de declarar una part del terme municipal d’Amposta i del territori deltaic amb una figura en aquell temps innovadora com era la declaració de Parc Natural. Es pretenia promoure des d’Amposta i volíem ser pioners i estar preparats pels avantatges que la pròxima participació en la Comunitat Europea ens podria donar. Al mateix temps, pensàvem en oferir la possibilitat d’ubicar a Amposta les oficines i els serveis del parc a crear, tenint en compte que al terme municipal es trobava l’única edificació pública del que seria el futur parc, la “Casa de Fusta”.

Mentrestant, es va constituir el Parlament de Catalunya de la primera legislatura a l’abril de 1980. Entre els diputats que vàrem sortir elegits estàvem Joan Martí per CiU, Agustí Forner pel PSUC, Josep M. Simó pel PSC, Joan Manel Margalef per UCD, de les comarques de l’Ebre entre altres, i Josep Maria Garreta de Tarragona per ERC. Els que havíem participat en els debats del Consell Intercomarcal, especialment Forner i Simó, vàrem endegar gestions perquè el Parlament s’interessés per elaborar un decret de protecció del Delta de l’Ebre.

Si bé la proposta d’una part de les forces polítiques (PSC, PSUC i ERC) estàvem sensibilitzats per endegar davant la nova administració de la Generalitat els tràmits per declarar les zones humides que no es treballaven com a Parc Natural, fou impossible avançar per la posició en contra d’alguns sectors ampostins com la presidència de la Cambra Arrossera d’Amposta i de totes les seves influències (Cambra, Comunitat de Regants, Sindicats de Regants, així com alguns dels grans propietaris del delta com Bombita Francesc Margalef i algunes organitzacions com els caçadors de Sant Jaume) i que varen condicionar que Convergència i la UCD es posessin en contra afirmant que encara el tema no estava prou madur i calia encara un període de reflexió. Així ho varen fer arribar al Departament del Territori i conseqüentment el tema es va parar.

Recordo clarament les paraules d’Hèctor Pitarch, que va dir: “Josep Maria, això és una experiència que no sabem com anirà i si ens convé millor no tenir-la perquè no sabem els condicionants i els perjudicis que tindrem. Per tant, no us enfadeu, però el millor per a tots és que no es faci. En tot cas, que siguin altres els que prenguin el risc de tirar-ho endavant”. Cal recordar que Hèctor era el president del Sindicat de Regs del Poble Nou, treballador de la Cambra Arrossera d’Amposta i membre del grup de Francesc Margalef (Paco Soneca), president de la Cambra Arrossera i líder del sector agrícola a Amposta.

A principis dels 80, època de redacció del decret de creació del Parc Natural, hi havia un canvi de mentalitat per part de l’administració. Fins aquesta època la normativa facilitava realitzar el sanejament de les zones humides per convertir-les en zones de cultiu i, en canvi, a partir d’aquesta època es considerava que el manteniment de les zones humides tant des del punt de vista paisatgístic com mediambiental era allò que s’havia de fer.

Les reticències a donar suport a la redacció del decret de Parc Natural, a part de per qüestions polítiques, hi havia qüestions d’interessos particulars, ja que es preveia que a partir de l’aprovació del decret no seria possible dessecar les zones humides i basses.

*GABRIEL PERLES és militant del PSC d’Amposta i col·labora en la recuperació històrica de l’alcalde Simó.

Tags: AmpostaDelta de l'EbreDiumengeMRFJosep Maria SimóMedi AmbientMontsiàOpinióParc Natural del Delta de l'EbrePolíticaPSCSocietat

Anunci

Related Posts

Els Fons Nuclears inclouran ajuts per a nous autònoms i per a regants
Actualitat

Els Fons Nuclears inclouran ajuts per a nous autònoms i per a regants

fa 11 hores
Els treballadors de l’HTVC criden a la ciutadania a reclamar la represa de les obres d’ampliació
Actualitat

Els treballadors de l’HTVC criden a la ciutadania a reclamar la represa de les obres d’ampliació

fa 11 hores
L’elevada temperatura de l’aigua podria afectar la cria de musclo al delta de l’Ebre
Actualitat

L’elevada temperatura de l’aigua podria afectar la cria de musclo al delta de l’Ebre

fa 11 hores
Emocions expressades en cors, el nou projecte social i artístic de Cristina Jobs
Actualitat

Emocions expressades en cors, el nou projecte social i artístic de Cristina Jobs

fa 11 hores
Junts per Tortosa denuncia opacitat del govern municipal en la gestió del padró
Actualitat

Junts per Tortosa denuncia opacitat del govern municipal en la gestió del padró

fa 12 hores
Educació defensa que la nova direcció del Dertosa és decisió d’Inspecció
Actualitat

Educació suspèn l’adjudicació de la directora accidental de l’Institut Dertosa i seguirà al capdavant l’actual direcció

fa 1 dia
Experts de vuit països avaluen si la nuclear d’Ascó podria operar a llarg termini
Actualitat

El Govern obre les convocatòries per repartir 35 MEUR dels Fons Nuclears

fa 1 dia
Amposta podrà tenir més de 2.000 habitatges d’ús turístic 
Actualitat

Amposta podrà tenir més de 2.000 habitatges d’ús turístic 

fa 1 dia
La 32a Mostra de Jazz de Tortosa arrenca amb un emotiu homenatge a Leonardo Escoda
Actualitat

La 32a Mostra de Jazz de Tortosa arrenca amb un emotiu homenatge a Leonardo Escoda

fa 1 dia
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • Els Fons Nuclears inclouran ajuts per a nous autònoms i per a regants
  • Els treballadors de l’HTVC criden a la ciutadania a reclamar la represa de les obres d’ampliació
  • L’elevada temperatura de l’aigua podria afectar la cria de musclo al delta de l’Ebre

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ