• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

El feixisme, com la felicitat, està en les petites coses de la vida

per Josep Francesc Moragrega Font
9 de gener de 2022
Reading Time: 3 mins read
0 0
0
‘De conspiracions i remeis casolans’, per Josep Obiol

Un partidari del president Donald Trump porta la bandera confederada en l'assalt al Capitoli dels Estats Units, a Washington, Estats Units, el 6 de gener de 2021. /Via ACN.

Estem acostumats a sentir a parlar del feixisme, a grans trets, com un extens moviment totalitari que va portar el món al límit de l’autodestrucció durant la primera meitat del segle XX i que, sense haver desaparegut mai del tot, des de fa uns anys ens amenaça amb retornar. Aquesta involució es va manifestar amb força a Europa com a resultat de les diferents crisis econòmiques que es van anar succeint des de 2008 i ara s’ha revelat amb una gran intensitat mitjançant els embats persistents del trumpisme contra el suposat gran temple mundial de la democràcia que són els Estats Units. A hores d’ara no sabem si estem a punt de veure com el totalitarisme es torna a imposar a la part del món que consideràvem lliure o si serem capaços d’evitar caure en una nova etapa de foscor d’una durada i conseqüències imprevisibles.

En la meva opinió, la concepció general que tenim del feixisme parteix de dos conceptes poc acurats. En primer lloc, que el seu origen es trobi al segle XX. El feixisme del segle XX és una manifestació de l’antiliberalisme que ha existit i existirà sempre com a component estructural de qualsevol societat. Estic convençut que la història trobarà un nom diferencial per l’auge dels extremismes que vivim ara mateix. A nosaltres ens falta encara la perspectiva suficient. 

Anunci

A nivell estatal, la batalla entre liberalisme i antiliberalisme o iliberalisme, al segle XIX es va manifestar a través dels enfrontaments entre carlins i liberals. Aquesta etapa ja va ser una evolució de l’enfrontament entre liberals i reialistes durant el regnat de Ferran VII. La revolució francesa i les seves extensions continentals es podrien considerar el precedent del mateix conflicte. Una revolució francesa influïda per una revolució americana. I així podríem anar desfent el cabdell fins els principis del temps.

En segon lloc, una visió que el caracteritza com un conjunt de moviments de masses informes sense prestar atenció a la seva component individual més enllà d’alguns personatges capdavanters. Perquè al final, l’antiliberalisme és una manifestació que sempre és present i que apareix en les conductes personals i quotidianes. I ningú n’estem exempts de caure-hi ni, per descomptat, de ser-ne víctimes. Quan qualsevol de nosaltres pensem que els que són diferents tenen menys drets pel fet de ser-ho, estem manifestant un comportament antiliberal que, ben gestionat i explotat per líders megalòmans, ens pot acabar conduint a situacions socials de totalitarisme. 

Si pensem que les dones tenen menys drets que els homes. Si pensem que determinades orientacions sexuals mereixen menys respecte que altres. Si estem convençuts que qui ha vingut de fora és menys ciutadà que el que ha nascut aquí. Si pregonem que el que parla una llengua és més bon català o millor espanyol que el que en parla una altra. Si sospitem de tots aquells que tenen un color de pell diferent del nostre. Si aquell que pensa diferent es converteix de forma automàtica en el nostre enemic. Si només ens agrada relacionar-nos amb aquells que ens donen la raó… Totes aquestes conductes i d’altres, per més humanes i explicables que resultin, esdevenen els petits detalls que contenen la llavor de l’antiliberalisme. 

I quan el totalitarisme triomfa, convertim en víctimes a totes aquelles persones amb les que no hem estat capaços d’empatitzar i, més tràgic encara, ens acabem convertint en víctimes a nosaltres mateixos. Perquè, a diferència de la democràcia amb totes les seves misèries, el totalitarisme no té contrapesos i l’opressió només evoluciona en un sentit: cada cop és més gran i més generalitzada. Fins que tot esclata i el pèndol inverteix el seu recorregut. Però el mal ja està fet.

L’actual expansió dels moviments totalitaris a gairebé tots els racons del món, casa nostra inclosa, només s’explica si existeixen les actituds individuals que constitueixen el medi de cultiu que els permet prosperar. I aquest medi està a les nostres ments. És decisió nostra pensar com volem que sigui el nostre futur. Ara mateix, pinta de color formiga.

Tags: CarlismeCatalunyaDiumengeMRFDonald TrumpEspanyaEstats UnitsFeixismeHistòriaJosep Moragrega FontLiberalismeOpinióPolítica

Anunci

Related Posts

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya

fa 23 hores
‘La Costa de Tarragona i l’Ebre, la feina feta els darrers sis anys’, per Antoni Espanya
Diàleg

‘Guanyar, guanyar, guanyar….i tornar a guanyar’, per Antoni Espanya

fa 3 dies
La CUP Tortosa reclama treballar per a la remunicipalització de l’Empresa d’Aigües
Diàleg

‘Aigües de Tortosa, 15 anys de fracàs convergent’, per Selene Alberich

fa 4 dies
Més aerogeneradors per a la Terra Alta: promouen dos centrals eòliques amb 21 torres entre Batea i la Pobla de Massaluca
Diàleg

‘Quina falta fa la llum i la obscuritat de les causes!’ per Anton Monner

fa 5 dies
Matemàtiques recreatives dominicals (82)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (82)

fa 5 dies
Vaga Feminista inicia la campanya ‘Trenquem tabús’ sobre l’avortament a l’Ebre
Diàleg

‘Si el món s’acaba, no tindrem cap trinxera’, per Marta Sans

fa 1 setmana
De la Vega serà el cap de llista del PSC al Senat per Tarragona a les eleccions del 23-J
Diàleg

‘Per un 1 de Maig amb consciència’, per Manel de la Vega

fa 1 setmana
‘El Palau Montagut, actual seu de la Diputació de Tarragona, presenta dèficits estructurals’, per Irene López
Diàleg

‘El Palau Montagut, actual seu de la Diputació de Tarragona, presenta dèficits estructurals’, per Irene López

fa 2 setmanes
Matemàtiques recreatives dominicals (81)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (81)

fa 2 setmanes
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • El delegat del Govern desmenteix la Junta de Personal de l’HTVC sobre la fi dels treballs dels arqueòlegs
  • La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes denuncia els lligams del COREMBE amb entitats d’extrema dreta
  • Divisió entre sindicats i empresaris de les Terres de l’Ebre per la possible reducció de jornada laboral a 37,5 hores

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ