TORTOSA

Tortosa acull l’exposició sobre la història del naufragi del vaixell Deltebre I


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Cinta Bonet | TORTOSA

21/12/2016

L’exposició “Deltebre I. Història d’un naufragi”, produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, ja es pot veure a Tortosa. La sala d’exposicions del Palau Oliver de Boteller acull, fins al proper 30 de juliol, aquesta exposició de gran format que explica la història d’un vaixell de transport militar de l’armada anglesa procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre l'estiu de 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès.

Aquest vaixell, del qual encara se’n desconeix el nom, va ser localitzat el 2008 per un pescador d’Amposta, i des d’aleshores els arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han dut a terme diverses campanyes d’excavacions subaquàtiques que han permès obtenir una informació molt valuosa sobre com era la vida a bord. De fet, les condicions de la zona en la qual va encallar, és a dir, aigües arenoses amb molt poca visibilitat subaquàtica, han permès que el vaixell i la càrrega que transportava es mantinguessin pràcticament intactes durant 200 anys. El director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Bladé, ha explicat que els semblava molt interessant que l’exposició es pogués veure a pocs quilòmetres d’on es va enfonsar el vaixell. Bladé ha remarcat que l’objectiu també és fer difusió d’aquest episodi històric.

El context històric de l’exposició és el setge de Tarragona. De fet, aquest veler de transport militar de 30 metres d’eslora va embarrancar a les Goles de l’Ebre quan tornava a Alacant, després que els anglesos aixequessin el setge de Tarragona. La mostra també inclou bona part del centenar d’objectes que s’han recuperat del fons del mar durant les diferents campanyes arqueològiques. Hi ha carregament propi de la guerra com municions de diferent calibre; barrils i caixes de fusta en què es transportaven; instruments de navegació o ampolles de vi i cervesa. Precisament una de les troballes més interessants va ser la d’una ampolla de vi Fondillón d’Alacant, un vi molt valorat que consumien filòsofs com Voltaire, escriptors com Shakespeare o reis com Lluís XIV de França. Foto IRENE LÓPEZ.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>