GANDESA

L’escriptora gandesana Carme Meix, guardonada amb el premi Neus Gràcia


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



G.M. | GANDESA

11/04/2019

El Casal d’Horta de Sant Joan va ser el 6 d'abril l’escenari de l’acte de lliurament de la fase territorial de les Terres de l’Ebre dels premis Sambori i dels Especials d’Òmnium Ebre, organitzats per Òmnium Cultural, En este marc també es va fer entrega del Premi Neus Gràcia, instituït en memòria d'esta activista per la llengua catalana que va destacar per la seua tasca en els anys fundacionals d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre.

L’escriptora gandesana Carme Meix i Fuster ha sigut la guardonada amb este premi honorífic, que s’atorga anualment a una persona que per la seua trajectòria docent haja contribuït de manera notable i continuada a la formació en l’àmbit de la llengua i literatura catalanes dels alumnes dels centres educatius de la comarca on es lliuren els premis Sambori i Especials d’Òmnium Ebre. A més a més de la trajectòria docent, el jurat ha valorat especialment les aportacions de Carme Meix en l’àmbit cultural.

En el seu parlament, Meixva esmentar la seua relació amb la llengua catalana des de la infantesa fins a l’actualitat. Va nàixer l’any 1937, en plena Guerra Civil, per la qual cosa va estudiar sempre en castellà. Fins a l’any 1962 no va llegir el primer llibre escrit en català, una obra de Joan Baptista Manyà, i no va ser fins que es va traslladar a viure a Barcelona, ja gran, quan estudià Filologia Catalana i es dedicà professionalment a l’ensenyament del català en un institut.

La trajectòria i la figura de Meix va sr glossada per l’escriptor de Campredó Emigdig Subirats, qui va enaltir el compromís amb la llengua de la guardonada. El premi li va lliurar un net de Neus Gràcia.

Durant l’acte celebrat a Horta es van lliurar també els premis Sambori, de narrativa en català adreçats a escolars de primària fins a batxillerat, i els Especials d’Òmnium, també de narrativa però adreçats específicament a l’alumnat dels centres d’educació especial del territori. En total enguany s’han lliurat 25 guardons. Les obres guanyadores s’editaran el dia de Sant Jordi en una antologia que es distribuirà a les parades d'Òmnium Cultural a Amposta, Gandesa, Móra d’Ebre i Tortosa per a celebrar el dia del llibre i la rosa. // Foto TERRA ALTA PREMSA.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>