A partir de l’1 de gener de 2020 entrar a Barcelona amb cotxe serà més complicat, almenys per als vehicles més contaminants, als quals es restringirà l’accés. Una restricció, aquesta, que s’estén a Barcelona, Sant Adrià, l’Hospitalet, Esplugues i Cornellà. Però, és aquesta la solució a la contaminació de l’Àrea Metropolitana?
El web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) proporciona informació diversa sobre medi ambient i sobre qualitat de l’aire en concret. S’hi poden trobar les mesures estructurals que s’orienten a reduir la contaminació de l’aire: restricció d’accés als vehicles més contaminants, mesures relacionades amb obres i indústries, educació i sensibilització ambiental, i urbanisme i infraestructures. Els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT no podran accedir a la zona restringida, per evitar sobretot les emissions d’òxid de nitrogen (NO2), causades pels vehicles dièsel més antics. Aquestes restriccions ja es venien aplicant a les rondes en episodis de contaminació, de forma temporal. Al gener passaran a ser permanents.

Aquesta mesura no arribarà sense oposició. Encara que pugui semblar sorprenent, usuaris de vehicles privats i grups ecologistes hi posen objeccions. La restricció als vehicles antics i contaminants és d’alguna manera una mesura que penalitza les persones que no tenen un poder adquisitiu alt. No tothom pot canviar de cotxe quan vol, per tenir el cotxe més modern i més respectuós amb el medi ambient. És a dir, simplificant molt els arguments, si tens diners podràs entrar a Barcelona perquè podràs comprar un cotxe amb etiqueta ambiental, i si no en tens hauràs de passar-te al transport públic, si és que et va bé, o estalviar, si pots, per comprar un cotxe nou. I com es pot llegir a l’enllaç de Vilaweb, els opositors a la mesura recorden que hi ha cotxes amb etiqueta ambiental que no són tan respectuosos amb el medi ambient com sembla. Cotxes amb arrancada elèctrica i després un motor de 150 CV de potència.
Es troba a faltar a la llista de mesures alguna mesura sobre el trànsit marítim. L’any 2016 una notícia a l’ARA feia referència a un estudi científic que determinava les partícules contaminants originades pel trànsit rodat, per les obres i pel trànsit marítim. Aquest article explicava, amb diferents referències, com els creures que arriben a Barcelona contaminen més que el dièsel dels vehicles privats, llençant a l’atmosfera més NO2 i altres agents contaminants que el trànsit rodat.
No es tracta de dir que volem contaminar lliurement, perquè segurament estarem d’acord que podem fer més per no contaminar. Però les mesures que es prenen sempre van orientades a culpabilitzar la ciutadania, que al llarg dels anys ha estat animada per tots els governs a comprar vehicles, per beneficiar la indústria de l’automòbil, per després dir-los que no, que els vehicles són dolents per al medi ambient i per a la mobilitat a les ciutats. Les zones blaves són una d’aquestes bromes pesades contra la compra de vehicles. Succeïdes per les zones verdes, ara arriben les restriccions ambientals de vehicles. I passa en una ciutat governada per un partit que a banda d’ambientalista se suposa que està al costat de la gent necessitada. Amb una mesura que només pot saltar-se qui té diners cauen en una greu incoherència.
MANEL ZAERA @manelzaera és informàtic i músic.
Fes el teu comentari