• Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • DIÀLEG
  • TERRITORI
  • PANTALLA COMPLETA
  • CREACIÓ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • DIÀLEG
  • TERRITORI
  • PANTALLA COMPLETA
  • CREACIÓ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Actualitat

Martí Rouret, el mestre de Móra d’Ebre que va ser mà dreta del president Companys

per Redacció
26 de febrer de 2020
6 minuts aprox.
0 0
0
Martí Rouret, el mestre de Móra d’Ebre que va ser mà dreta del president Companys

Lluis Companys presidint el Parlament durant la investidura de Francesc Macià com a president de la Generalitat, el 6 de desembre de 1932. A la Mesa hi apareixen Josep Maria Casabò, Antoni Dot, Lluís Companys i Martí Rouret. // LLUÍS TORRENTS / FJI- FONS MACIÀ / FUNDACIÓ JOSEP IRLA.

La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre serà l’escenari, el proper divendres 28 de febrer (19.30 hores), de la presentació de la biografia ‘Martí Rouret. L’Escala, Móra d’Ebre, Barcelona, Mèxic’, a càrrec de l’escriptor i polític gironí Rafel Bruguera i editada per la Fundació Josep Irla. Es tracta d’una obra que també inclou articles i poemes del mestre i polític republicà que, des de Terres de l’Ebre, arribaria a ser sotssecretari de la Presidència de la Generalitat entre el 1936 i 1939. A Móra d’Ebre, Corbera d’Ebre, Tortosa -i també al Catllar, al Tarragonès-, Rouret va exercir de mestre i va iniciar la que seria una fructífera carrera política.

Rouret (L’Escala, 1902 – Ciutat de Mèxic, 1968) es va criar a l’Escala (Alt Empordà) i després del seu pas per Móra d’Ebre va ocupar destacats càrrecs de la Catalunya republicana, tot convertint-se en estret col·laborador i home de màxima confiança del president Lluís Companys. La derrota republicana a la Guerra Civil va portar Rouret a l’exili, primer a França i finalment a Mèxic. L’any 1954 va ser un dels impulsors de l’elecció de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat. Durant la seua carrera polifacètica també va impulsar diferents publicacions.

Anunci

La presentació de la biografia, organitzada per l’Associació Cultural La Riuada i la Fundació Josep Irla, comptarà amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, exlíder d’ERC i exvicepresident de la Generalitat; Joan Launes, president de l’Associació Cultural La Riuada; Cinta Agné, portaveu d’ERC a Móra d’Ebre; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; i el mateix autor del llibre, Rafel Bruguera. Es lliurarà gratuïtament un exemplar del llibre a tots els assistents. La publicació consta de dues parts, la biografia i un recull de 105 poemes i articles de Rouret; el pròleg va a càrrec de Carod-Rovira i l’epíleg és de José Maria Murià, nebot de Martí Rouret.

La portada del llibre.

Bruguera, actualment diputat al Parlament PSC i Units per Avançar) i exalcalde de l’Escala, detalla que per a Rouret “Móra d’Ebre va ser un punt clau per a la seva carrera fructífera, el recorden molt”. “Hi va arribar al 1926 per ser mestre del Centre Instructiu Democràtic (CID) i l’any següent es convertiria en el director i empresari de l’escola; també va ser mestre a Corbera d’Ebre, Tortosa i el Catllar“, explica Bruguera. Segons l’autor del llibre, “el CID era un centre privat que havia fundat la Joventut Republicana i Rouret encaixava molt amb la filosofia de l’escola, que era laica, moderna i participativa. Era privada, però amb vocació pública i va ser un centre d’agitació cultural perquè també feien teatre, excursions, ballaven sardanes…”

Rouret també va fundar la revista mensual La Riuada i L’Ideal de L’Ebre, “i a partir d’aquí va fundar la Federació Republicana Federal Socialista de la Ribera d’Ebre, que després s’integraria a ERC”. També va ser regidor i alcalde de Móra d’Ebre com a president de la gestora municipal. La carrera política la seguiria quan “va ser escollit diputat a la Diputació Provisional de la Generalitat, que eren els encarregats de redactar l’Estatut de Núria, i després va ser diputat per Tarragona. Més tard, va fer pràcticament tota la carrera política a Barcelona, on seguia com a diputat per Tarragona i s’ocupava de temes tarragonins”. Per este motiu, segons Bruguera, “els fets d’octubre del 34 l’agafen a Tarragona, és empresonat i detingut allà, en el vaixell ancorat Manuel Arnús”.

Bruguera considera que el càrrec de sotssecretari de la Presidència de la Generalitat va ser el “més important i llarg” que va ostentar, era una tasca “de màxima confiança de Lluís Companys, durant tota la Guerra Civil en va ser la seva mà dreta”. L’autor va començar a preparar el llibre al 2015 mitjançant el “treball de recerca i de buidatge d’hemeroteca de notícies i articles” i endinsant-se a “arxius de referència” com el del Parlament de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el de Salamanca i els d’àmbit més local com els de l’Escala o Móra d’Ebre. Bruguera, que com a contacte familiar de Rouret ha tingut el seu nebot resident a Mèxic, José María Murià, considera que “la part més complicada del llibre va ser el que tracta l’expedient i la repressió per haver entrat a la maçoneria, al 1938. He necessitat l’ajuda d’un expert en aquest tema”.

Martí Rouret i Callol va destacar des de ben jove al seu poble natal pel seu compromís cívic i cultural, sent futbolista, actor amateur i fundador de la revista quinzenal Costa Brava, que es va editar entre 1919 i 1922. El seu ofici de mestre el va portar de Lloret de Mar a Móra d’Ebre per fer-se càrrec del Centre Instructiu Democràtic, conegut popularment com la Democràcia (1926), una escola laica fundada per la Joventut Republicana el 1913. Va ser membre dels corrents de renovació pedagògica, organitzant excursions, revistes, activitats musicals i teatrals.

[+] MÉS INFORMACIÓ:

‘Marcel·lí Domingo representava el republicanisme de la vella guàrdia, i Martí Rouret, les generacions més joves’

Rouret també va impulsar i dirigir dues revistes, La Riuada -difusió de la cultura catalana a la comarca- i L’Ideal de l’Ebre, amb clar signe polític republicà i d’esquerres. Va fundar la Federació Republicana Federal Socialista del districte de Gandesa, que s’integraria més endavant a l’estructura interna d’ERC. A Móra d’Ebre va iniciar una fructífera trajectòria política que el portaria a exercir destacades responsabilitats en la Catalunya republicana: diputat de la Generalitat Provisional (1931), diputat al Parlament de Catalunya (1932), secretari primer del Parlament, alcalde gestor i regidor de Móra d’Ebre (1933-1934), secretari general d’ERC (1935-1937), conseller de Sanitat (agost-octubre de 1936), comissari general d’Ordre Públic de Catalunya (novembre-desembre de 1936) i sotssecretari de la Presidència de la Generalitat des de desembre de 1936, convertint-se en la mà dreta del president Lluís Companys. Rouret va estrenar aquest nou càrrec, convertint-se en l’únic titular durant tot el període de guerra, tot encarregant-se, entre d’altres, dels serveis consulars i diplomàtics de Catalunya pel què fa a la protecció de ciutadans estrangers i dels béns comercials i industrials.

Als darrers dies de la Barcelona republicana, Rouret va assumir les responsabilitats de salvaguardar bona part de l’arxiu del Parlament i de l’evacuació dels diputats que encara restaven a la capital catalana just abans que les tropes franquistes ocupessin la ciutat. La derrota a la Guerra Civil el va empènyer a l’exili, primer a França i després a Mèxic. Durant aquest període, tot mantenint-se fidel al seu compromís catalanista i republicà, va ser un dels impulsors de l’elecció de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat.

Aquest és el sisè llibre que escriu Rafel Bruguera després de ‘Joan Ballesta “Calafat”, un escalenc alcalde de la Girona Republicana’ (2008) -coautor juntament amb Anna Ballesta i Lluís Colomeda-; ‘Escalencs assassinats durant la Guerra Civil’ (2009); ‘Antoni Puig “Tonet”. Barber, àcrata i savi. El moviment anarquista i la Guerra Civil a l’Escala’ ‘(2010); ‘Les Drassanes Sala de l’Escala. Sis generacions de mestres d’aixa’ (2014), i ‘Jaume Pellicer Lleonart, Quicus. El tràgic exili d’un republicà’ (2017). L’escriptor i polític empordanès també és membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala (CEDRHE), coordinador de la revista anual Camí de Ronda. L’Escala: Història, vida i patrimoni i ha col·laborat en una desena de publicacions més.

Tags: Cinta AgnéERCFundació Josep IrlaHistòriaJoan LaunesJosep-Lluís Carod-RoviraLa RiuadaLluís CompanysMartí RouretMemòriaMóra d'EbrePolíticaRafel BrugueraRibera d'Ebre

Anunci

Entrada anterior

Castelló (ASAJA): ‘Potser caldrà deixar els mercats de les capitals buits de menjar’

Següent entrada

Dos denunciats a Tortosa amb sancions mínimes de 200 euros per deixalles fora dels contenidors

Related Posts

Una moneda a l’aire desfà l’empat i atorga a Junts el seu tercer regidor a Rasquera
Actualitat

Una moneda a l’aire desfà l’empat i atorga a Junts el seu tercer regidor a Rasquera

fa 2 dies
Els pressupostos participatius de Tortosa prioritzen recuperar un tram de muralla
Actualitat

Els pressupostos participatius de Tortosa prioritzen recuperar un tram de muralla

fa 2 dies
Marcos (Junts): ‘Seria del tot inacceptable un pacte contra l’alcaldia de Meritxell Roigé’
Actualitat

Marcos (Junts): ‘Seria del tot inacceptable un pacte contra l’alcaldia de Meritxell Roigé’

fa 2 dies
Més carrils bici al centre de Tortosa, principal demanda de Me Moc en Bici
Actualitat

Més carrils bici al centre de Tortosa, principal demanda de Me Moc en Bici

fa 2 dies
L’Eufònic, Joan Manuel Serrat, Joan-Pere Viladecans, Dolors Udina i Alba Sarraute, Premis Nacionals de Cultura 2023
Actualitat

L’Eufònic, Joan Manuel Serrat, Joan-Pere Viladecans, Dolors Udina i Alba Sarraute, Premis Nacionals de Cultura 2023

fa 2 dies
La fusió del CD Tortosa i l’Ebre Escola suposa la creació del Club Futbol Tortosa-Ebre
Actualitat

La fusió del CD Tortosa i l’Ebre Escola suposa la creació del Club Futbol Tortosa-Ebre

fa 2 dies
El recompte dels resultats de Rasquera del 28-M s’ha decidit amb un cara o creu
Actualitat

El recompte dels resultats de Rasquera del 28-M s’ha decidit amb un cara o creu

fa 2 dies
El ‘Xapo’ oferirà a tots els partits menys a Esquerra entrar al nou govern de la Ràpita
Actualitat

El ‘Xapo’ oferirà a tots els partits menys a Esquerra entrar al nou govern de la Ràpita

fa 3 dies
Quin és l’origen del sobrenom del ‘Xapo’?
Actualitat

Quin és l’origen del sobrenom del ‘Xapo’?

fa 3 dies
Veure més
Següent entrada

Dos denunciats a Tortosa amb sancions mínimes de 200 euros per deixalles fora dels contenidors

Solidaritat ebrenca amb veïns i sindicats de Tarragona per una petroquímica més segura

Juncà dubta de la falta de voluntat política del govern per aturar l'abocador de Riba-roja

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • La SAMO, les ulleres de Ferreries que van voltar el món
  • Lluita per la unitat
  • ‘Una bona manera d’iniciar el mandat municipal’, per Francesc Miró

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

No Result
Veure tots els resultats
  • INICI
    • QUI SOM
  • ACTUALITAT
  • DIÀLEG
  • TERRITORI
  • PANTALLA COMPLETA
  • CREACIÓ

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Crear un nou compte!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Aquest lloc utilitza cookies. Continuant amb la navegació estaras donant el consentiment per poder utilizar aquestes cookies. Visita la nostra Política de cookies.