• Inici
  • Qui som?
  • Anuncia’t
  • Contacte
Marfanta
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ
No Result
Veure tots els resultats
Marfanta
No Result
Veure tots els resultats
Home Diàleg

Una de freda i una de calenta

per Toni Pons
1 de gener de 2023
Reading Time: 5 mins read
0 0
0
Una de freda i una de calenta

COTTONBRO STUDIO / PEXELS.COM.

Segur que en algun moment has conegut o has viscut una relació de parella poc saludable, en què hi ha contínues discussions, i sembla que no compensa el que és bo davant del que és dolent, però la parella continua endavant. Sens dubte, aquest és un debat complex i hi ha moltes raons per les quals es creen i mantenen relacions poc saludables; però un element que acostumen a tenir en comú aquestes parelles és la presència de conductes reforçades de manera intermitent.

El reforç intermitent és un tipus de reforçament en què només es reforça la conducta d’una persona en algunes ocasions. Aquest patró de reforç de la conducta ha estat qualificat d’altament addictiu, ja que en desconèixer la persona quan s’administrarà el reforç, aquesta repetirà la conducta fins que sigui reforçada de nou. Aquest reforç que ja es va tenir i que desapareix, però hi ha probabilitats que aparegui si la persona segueix i continua repetint la conducta. És el conegut “de vegades si et dono, d’altres no”, o “una de freda i una de calenta”, que tant enganxa l’ésser humà. De fet, és el mecanisme que utilitzen les màquines, escurabutxaques per generar addicció als seus jugadors, ja que la persona sap que, si repeteix la conducta, en algun moment aconseguirà el seu anhelat reforç (econòmic), però no sap quan, pel que continuarà jugant i jugant.

Anunci

Mires les notificacions de WhatsApp esperant tenir un nou missatge? De vegades seràs reforçat (tindràs missatges o notificacions) i d’altres no. I sense adonar-te’n, al cap de poc temps tornaràs a encendre’l i tornaràs a “comprovar” si hi ha missatges o no. Un altre exemple podria ser obrir la nevera a la recerca de menjar que ens pugui venir de gust en aquell moment. De vegades encertem i d’altres no. Si no encertem, no tenim la “recompensa” d’allò que volíem menjar, al cap de poc temps tornem a obrir la nevera, com si per art de màgia anessin a aparèixer els aliments desitjats.

Quina diferència hi ha entre aquests comportaments i altres d’addictius? Encara que aquests comportaments es poden considerar addictius, (com tornar a la nevera o comprovar  si tenim missatges al mòbil), no es poden comparar amb l’addicció que generen les màquines escurabutxaques, o amb l’addicció que es genera en alguns aspectes de les relacions menys saludables. Això és perquè nosaltres no som rosegadors, i tenim la capacitat lingüística per donar explicació i regular les nostres conductes. D’aquesta manera, no és el mateix mirar el WhatsApp, perquè estiguem una mica avorrits i busquem una distracció, que el mirem repetidament perquè la persona que ens agrada ens ha deixat un missatge en vist. En aquest segon cas, el reforç intermitent es potencia per pensaments i regles de per què i com s’està produint aquesta situació. Aquest mateix mecanisme també té lloc en les relacions tant d’amistat com d’amoroses. El perillós és que les persones realitzem aquest tipus de reforçament amb altres sense adonar-nos-en. Aquest reforçament pot construir, però també destruir tots els àmbits de la nostra vida.

Com ens influeix el reforç intermitent? El reforç intermitent genera molta “addicció”, en el sentit que ens fa ens “enganxem” a certes persones que, en molts casos, ens generen més malestar que una altra cosa. En el món de la parella és difícil entendre com una relació tòxica, basada amb el reforç intermitent, pot generar tanta “addicció”. Quan ens proporcionen amor i afecte (o altres reforços), de vegades sí i de vegades no, estem, inconscientment, esperant aquesta dosi de reforç, que no sabem si arribarà. Però l’esperem, perquè altres vegades ens l’han proporcionada. És un patró de reforç que ens manté enganxades a l’espera, el famós “una de freda i una de calenta”. Darrere de les relacions basades en aquest tipus de reforç, trobem relacions on la gent sembla enganxada a una mena d’interminable melodrama. Parelles que es barallen, que ho deixen, que tornen… Un cerca l’altre, l’altre s’allunya, s’acosta, tots dos ploren, es reconcilien. En definitiva, relacions tòxiques basades en la carència afectiva. Per això és important aprendre a detectar aquest patró, per no caure-hi. Quan algú té clar allò que vol, i està en equilibri amb sí mateix, no necessita acudir a aquest patró: és clar i coherent en les seves accions, sentiments i emocions cap a nosaltres.

Com evitar enganxar-nos al reforç intermitent? El més important serà aprendre a detectar-ho. Si notes que algú apareix de la teva vida, desapareix, mostra atenció o interès ara sí, ara no, ens elogia i després mostra indiferència… I tot això, sense una coherència lògica que tingui connexió amb les nostres accions, aleshores ets davant d’un patró de reforç intermitent. Està a les teves mans decidir si anar en aquesta direcció o no, encara que et tempti. Per això, pregunta’t si et compensa el patiment posterior davant de l’absència o la indiferència d’aquesta persona. I, sobretot, busca el reforç (un reforç constant o si més no, coherent i positiu, no oscil·lant) en altres facetes de la teva vida. Que no et maregin; si tu tens les coses clares pel que fa a relacions, busca algú que estigui en sintonia amb això, i no algú que necessiti recórrer a aquestes tècniques que tanta addicció generen però que tant de mal fan. La veritat és que, a l’hora d’afrontar aquestes dinàmiques tan tòxiques, el més important és ser conscient que tots hi podem caure (tant manifestar-les com rebre-les), perquè som humans, no màquines. Totes i tots tenim mancances i de vegades aquestes es reprodueixen de manera inconscient a la nostra manera de vincular-nos. L’important és aprendre a detectar aquests patrons, identificar què necessitem realment a la nostra vida i començar a connectar amb noves maneres de vincular-nos amb l’altre, més saludables i equilibrades.

Aquest tipus de relacions, en molts casos, es recorden amb enyorança, perquè l’efecte del reforç intermitent ha reforçat creences i pensaments sobre l’apassionada i intensa que era la relació, a la sensació de necessitat física que se sentia per l’altra persona. Per tot això, pot passar que les persones que han estat en aquest punt i estableixen relacions més sanes poden sentir que no volen tant la seva actual parella com volien la persona amb qui tenien una relació més marcada per reforç intermitent. Aquest tipus de pensaments, que poden generar molta confusió, ens poden posar en la dificultat de distingir entre allò que és una relació saludable i una relació guiada, entre altres coses, per la dependència generada per l’efecte del reforç intermitent. Tot i això, no està de més tornar a recordar que cada relació de parella és diferent i complexa. Seria un error reduir una relació tòxica només a aquest tipus de reforçament, i deixar de banda les característiques individuals de cada persona i del context en què es troben. 

Tags: DiumengeMRFOpinióPsicologiaSalutSocietatToni Pons

Anunci

Related Posts

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya
Diàleg

‘Tots van perdre, però alguns van tornar’, per Diana Valimanya

fa 1 dia
‘La Costa de Tarragona i l’Ebre, la feina feta els darrers sis anys’, per Antoni Espanya
Diàleg

‘Guanyar, guanyar, guanyar….i tornar a guanyar’, per Antoni Espanya

fa 3 dies
La CUP Tortosa reclama treballar per a la remunicipalització de l’Empresa d’Aigües
Diàleg

‘Aigües de Tortosa, 15 anys de fracàs convergent’, per Selene Alberich

fa 4 dies
Més aerogeneradors per a la Terra Alta: promouen dos centrals eòliques amb 21 torres entre Batea i la Pobla de Massaluca
Diàleg

‘Quina falta fa la llum i la obscuritat de les causes!’ per Anton Monner

fa 5 dies
Matemàtiques recreatives dominicals (82)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (82)

fa 5 dies
Vaga Feminista inicia la campanya ‘Trenquem tabús’ sobre l’avortament a l’Ebre
Diàleg

‘Si el món s’acaba, no tindrem cap trinxera’, per Marta Sans

fa 1 setmana
De la Vega serà el cap de llista del PSC al Senat per Tarragona a les eleccions del 23-J
Diàleg

‘Per un 1 de Maig amb consciència’, per Manel de la Vega

fa 1 setmana
‘El Palau Montagut, actual seu de la Diputació de Tarragona, presenta dèficits estructurals’, per Irene López
Diàleg

‘El Palau Montagut, actual seu de la Diputació de Tarragona, presenta dèficits estructurals’, per Irene López

fa 2 setmanes
Matemàtiques recreatives dominicals (81)
Diàleg

Matemàtiques recreatives dominicals (81)

fa 2 setmanes
Veure més

Fes el teu comentari

Facebook Twitter Instagram Youtube

QUI SOM?

Marfanta

Marfanta.com és el diari digital de les Terres de l'Ebre, a la xarxa des del 2005. Altres mitjans del grup Doble Columna són Canal 21 Ebre i el periòdic mensual Cop d'Ull.

ÚLTIMS ARTICLES

  • El delegat del Govern desmenteix la Junta de Personal de l’HTVC sobre la fi dels treballs dels arqueòlegs
  • La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes denuncia els lligams del COREMBE amb entitats d’extrema dreta
  • Divisió entre sindicats i empresaris de les Terres de l’Ebre per la possible reducció de jornada laboral a 37,5 hores

Categories

  • Actualitat
  • AGÈNCIES
  • CONTINGUT ESPECIAL
  • CONTINGUT PATROCINAT
  • Creació
  • Diàleg
  • Especial 28;-D
  • Fotonotícia
  • General
  • Pantalla Completa
  • Xalera Còmics

© 2019 Marfanta.com - Avís legal - Política de cookies - Made with ❤ by Incubalia.

Benvingut un altre cop!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

La teva privacitat ens importa

Per oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com ara galetes per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Donar el consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com ara el comportament de navegació o identificadors únics en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament determinades característiques i funcions.

Funcional Always active
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques anònimes. Sense una citació, el compliment voluntari per part del vostre proveïdor de serveis d'Internet, o registres addicionals d'un tercer, la informació emmagatzemada o recuperada només amb aquesta finalitat no es pot utilitzar normalment per identificar-vos.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Mostra les preferències
{title} {title} {title}
No Result
Veure tots els resultats
  • ACTUALITAT
  • CREACIÓ
  • DIÀLEG
  • Xalera Còmics
  • VÍDEOS
  • CAMPOS TERRÉ