Cuadern Campanals Arquitectes ha creat la primera urbanització sostenible i desconnectada de la xarxa elèctrica general a Arnes. A més a més, després de posar-ho a prova en una de les primeres cases, ara aposten per treballar amb un material fet amb pellofa d’arròs que compren a les cambres arrosseres del Delta. L’estan produint ells mateixos en una granja en desús del poble perquè el resultat d’aquest subproducte de construcció té unes bones prestacions d’aïllament i produeix inèrcia tèrmica. La vuitena casa de la urbanització Les Valletes, com la primera que és un allotjament rural, es farà amb aquest material. Totes les cases s’abasteixen amb energia solar i els excedents se cedeixen gratuïtament als equipaments municipals.
El despatx Cuadern Campanals Arquitectes el formen el matrimoni de l’Albert i els seus dos fills. Són una família amb vincles familiars a Arnes on, de fet, van iniciar la carrera professional. L’any 2005 van comprar un terreny de sòl urbà al poble, de tres hectàrees, sense saber ben bé que en farien. La crisi de la bombolla immobiliària els va permetre “cuinar a foc lent” un projecte que fuig dels creixements artificials a municipis com Arnes, que aposta per la integració de l’urbanisme al paisatge, pels valors, reals, de sostenibilitat, i per fomentar l’economia circular i social al territori i a la població.
El seu projecte es basa en cases completament autosuficients, amb una vintena de plaques solars, un sistema d’aprofitament de les aigües pluvials i un disseny de màxima eficiència energètica. Per demostrar que era possible viure sense estar connectats a la xarxa elèctrica general, van construir una primera casa, feta ja en aquell moment amb un material constructiu elaborat a partir de pellofes d’arròs del delta de l’Ebre. És la Casa Oryza que ara funciona com a allotjament de turisme rural.
Economia circular
En quatre anys han construït set cases i ja estan a punt d’arrencar la vuitena. Construeixen sobre demanda. La urbanització té un total de quaranta parcel·les. En aquest últim projecte, Cuadern Campanals Arquitectes han recuperat el subproducte de pellofa d’arròs que ells mateixos produeixen en una granja en desús del poble en comprovar que la primera casa és la que millors condicions d’aïllament té.
Compren aquesta fibra vegetal a les cambres arrosseres del delta de l’Ebre, a la qual no se li dona gairebé cap utilitat, i treballen per demostrar les seves prestacions, sobretot la inèrcia tèrmica. A diferència d’altres materials, la calor que s’acumula a les parets, no acaba remetent a l’interior de la casa. “Ens interessa en aquests climes tan càlids per poder fer un desfasament horari entre les temperatures diürnes i nocturnes”, ha detallat Eduard Cuadern.
Els assajos que es fan aquests mesos demostren dades de conductivitat, pesos específics i altres paràmetres tècnics “molt correctes” i proposaran als clients que sigui el material de les pròximes edificacions. El preu d’aquest material s’assimila a solucions prou econòmiques. “Ens agrada molt, ens el creiem”, ha afegit l’arquitecte.
Aprofitar les restes agrònomes d’aquest sector agrícola del territori reforça, a més, l’aposta per l’economia circular i social que té també el projecte. La mà d’obra, els professionals industrials i els materials de la construcció de les cases es contracten i busquen al territori. “Crear activitat econòmica, manufacturar aquí al poble són les eines per lluitar contra el despoblament, que hi hagi oportunitats”, ha remarcat Eduard Cuadern.
Energia i paisatge
Les cases de la urbanització Les Valletes no són només cases completament sostenibles energèticament sinó que estan adaptades a un entorn d’arbres, plantats cada 9 metres, amb dissenys que s’integren entre ells, i no al revés. Tenen altres paràmetres d’integració paisatgística com els murs petits, baixos simples o cobertes a dues aigües, un disseny arquitectònic pensat també per crear comunitat entre el veïnat.
Cada casa té instal·lats 6 kW d’energia solar al sostre. Té prou energia per fer funcionar tots els aparells i electrodomèstics en ple hivern, quan les hores de sol s’escurcen. La resta de l’any, tota l’energia que produeixen i no es gasta, se cedeix gratuïtament a equipaments municipals, com les piscines. També estan energèticament connectades per si calgués traspassar energia d’un habitatge a un altre. Són edificacions de molt baixa demanda energètica i molt ben aïllats. Totes aquestes prestacions no fan que el preu de les cases es dispari en comparació a altres promocions urbanístiques.
Fes el teu comentari